De gas- en elektriciteitsprijzen stijgen opnieuw. Dat komt door de weersomstandigheden die niet erg gunstig zijn voor hernieuwbare energiebronnen. Kern- en gascentrales leveren momenteel het grootste deel van de elektriciteit.
Geen wind, geen zon en koud weer: gas- en elektriciteitsprijzen stijgen opnieuw
Waarom is dit belangrijk?
Na twee maanden van dalende energieprijzen ziet december er letterlijk en figuurlijk veel donkerder uit. Een dikke, windstille wolkendeken bedekt een groot deel van Europa. En het is hier om te blijven.In het nieuws: Een week zonder zon
- Als je naar het weerbericht kijkt, zal het je waarschijnlijk al zijn opgevallen: geen enkele zonnestraal voor de komende 7 dagen, en temperaturen die in België niet boven de 5 graden uitkomen. Het wordt ook een windstille week.
De context: Duurzame energiebronnen wekken minder energie op.
- Op de onderstaande elektricitymap zien we dat zonne- en windenergie veel minder elektriciteit leveren. Kernenergie (41%) en gas (34%) leveren het grootste deel van onze elektriciteit.
- Een soortgelijke situatie in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië en zelfs Spanje (vooral zonne-energie). Gasgestookte centrales draaien op volle toeren.
- Hoewel er geen gevaar is voor een black-out, is het duidelijk dat deze omstandigheden gepaard gaan met een stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen.
De essentie: De prijzen stijgen opnieuw.
- Op de Epex-spotmarkt steeg de elektriciteitsprijs op donderdag 1 december tot 300 euro per MWh, met pieken van 400 euro per MWh in de loop van de dag. Dat is nog ver verwijderd van de prijzen van augustus, toen de elektriciteitsprijs 700 euro per MWh bereikte. In de loop van oktober was de prijs zelfs onder de symbolische grens van 100 euro per MWh gedoken.
- Op de Europese gasmarkt (Nederlandse TTF-futures) stijgen de prijzen tot ongeveer 160 euro per MWh voor januari-contracten, nadat de prijzen in oktober waren gezakt tot zo’n 100 euro per MWh. In augustus bedroeg de gasprijs nog 350 euro per MWh.
Concreet: Dat alles kan volgend jaar een opwaarts effect hebben op jouw energiefactuur.
- Voor variabele gas- en elektriciteitscontracten hangt alles af van de prijsupdates, hetzij maandelijks, hetzij per kwartaal (in de meeste gevallen). Nu kunnen we nog genieten van de lagere energieprijzen de afgelopen maanden. Een gezin van vier personen betaalt daardoor in november en december gemiddeld 130 euro minder voor gas en 42 euro minder voor elektriciteit.
- De prijstoenames in december zullen een impact hebben op de facturen in januari.
- Dat zal niet meteen een impact hebben op jouw voorschotfactuur. Het effect daarvan zal je pas zien bij de eindafrekening.
(ns/fjc)