Russische olieprijzen aftoppen ja, maar waar leg je de lat? Nog geen consensus hierover in het Westen

De Europese Unie zal op 5 december een embargo op Russische olie instellen, naast andere maatregelen die bedoeld zijn om de Russische staat op droog zaad te zetten. De G7-landen hebben ook besloten tot een plafond voor de aankoopprijs van Russische ruwe olie.

Waarom is dit belangrijk?

Het aftoppen van de prijs van uit Rusland ingevoerde olie leek de beste manier om te snoeien in Poetins oorlogskas en de westerse landen te behoeden voor stijgende energiefacturen. Maar met nog maar een paar dagen te gaan, moet het belangrijkste nog worden besloten: de maximumprijs.

Het nieuws: het Europese embargo op Russische ruwe olie die over zee wordt vervoerd, gaat in op 5 december. Een plafond voor de prijs van de nog geïmporteerde ruwe olie is ook in de maak. Maar met nog een week te gaan is er nog steeds geen akkoord over een tarief dat Poetin zorgen zou baren zonder de crisis in de westerse landen te verergeren.

Zelensky wil plafond van 30 dollar

  • Aan het begin van de maand kostte een vat ruwe olie uit de Russische Oeral iets meer dan 70 dollar, of onge
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.