Geen plafond op gasprijs, wel Oekraïne op Europese stroomnet

Tinne Van der Straeten (Groen), de federale minister van Energie, heeft het in zowat elke studio aangekondigd: ze zou proberen de gasprijzen op Europees niveau laten bevriezen.

  • Voorlopig haalt dat voorstel het niet, toen het gisteren door België werd neergelegd op de vergadering van Europese energieministers, al had Van der Straeten naar eigen zeggen aan Belga “wel veel bijval gekregen”. Europees Commissaris voor Energie Kadri Simson komt volgende week wel met maatregelen om de prijzen aan te pakken.
  • Maar de EU-ministers hadden ook eerst andere katten te geselen. Zo moest er een plan worden gemaakt om zeker te zijn dat Europa de winter doorkomt, mocht Rusland beslissen het gas helemaal af te sluiten. Die zekerheid lijkt er te zijn voor de bevoorrading.
  • En meer: Oekraïne heeft toegang gekregen tot het Europese stroomnet. Rusland had hen afgekoppeld, waardoor ze volledig op eigen centrales moesten betrouwen, om geen black-outs te hebben. Door op het EU-net aan te koppelen, verzekeren ze zich van meer stabiliteit en bevoorradingszekerheid. Opnieuw drijft Rusland hen dus in de armen van de EU. Tegelijk besliste de EU-ministers ook om brandstofleveringen aan Oekraïne te coördineren.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20