De organisatie van nachtwerk was vorig jaar onderwerp van een fel debat in de federale regering, in een bredere discussie over arbeidsmarkthervormingen, de ‘arbeidsdeal’. In alweer nachtelijke discussies kwamen de liberalen van Open Vld andermaal tegenover de machtige PS te staan.
- Een finaal akkoord werd triomfantelijk verkocht door premier De Croo: eindelijk zou nachtwerk kunnen, waardoor de e-commerce in België dan toch van de grond zou komen. Zowat alle jobs in die sector zitten nu in het buitenland, in Nederland en Frankrijk, dat België servicen.
- Traditioneel gebeurt nachtwerk onder het toeziend oog van de vakbond, de liberalen wilden dat dus versoepelen. Uiteindelijk kwam een proefproject uit de bus, waarbij arbeid pas vanaf middernacht als nachtwerk gezien werd. In België is dit normaal gezien al vanaf 20 uur.
- Vijftien maanden na het afkloppen, blijkt het voorstel niet bepaald populair. Geen enkel bedrijf stapte in het project, meldt De Standaard op basis van een rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB). De retailers waar wel nachtwerk gebeurt, behouden gewoon hun akkoorden met de vakbonden. Daarnaast bepaalde het compromis ook dat werknemers niet verplicht konden worden, maar vrijwillig in het project moesten stappen.
- Het proefproject moest de Belgische retailers een sterkere concurrentiepositie geven. Zeker in de pakjessector is die periode tussen 20 uur en 24 uur cruciaal, om de bestellingen voor de dag nadien te bolwerken. Comeos, vertegenwoordiger van de retailsector, verklaart het gebrek aan interesse ook aan de vorm van het project. Doordat het tijdelijk is, zijn bedrijven niet geneigd om investeringen te maken zonder garantie dat het systeem ook effectief ingevoerd zal worden.