Geen eindejaarsdeal over verlenging kerncentrales. “Meer tijd nodig”, zegt regering

De federale regering en de Franse energiereus Engie hebben ondanks intense onderhandelingen in de laatste week van het jaar geen deal kunnen sluiten over de levensduurverlenging van de twee jongste kernreactoren in ons land.

Waarom is dit belangrijk?

De regering-De Croo mist zo de zelf opgelegde deadline van 31 december. "De onderhandelingen gaan de komende dagen verder", klinkt het.

De essentie: De federale regering besliste in het voorjaar om de twee jongste kernreactoren, Doel 4 en Tihange 3, uiteindelijk tien jaar langer dan gepland open te houden, tot 2035. Op die manier moet de bevoorradingszekerheid gegarandeerd zijn. Maar de onderhandelingen met uitbater Engie over de bijhorende kosten en over het beheer van kernafval zijn nog steeds niet afgeklopt.

De uitleg:

  • “De afgelopen dagen is op een aantal cruciale punten veel vooruitgang geboekt. Beide partijen zijn hier verheugd over. Toch is er meer tijd nodig om tot een akkoord te komen dat beide partijen volledig tevreden stelt”, zegt de federale regering per communiqué.
  • En nog: “De federale regering en Engie hebben daarom beslist het overleg de komende dagen voort te zetten. Het doel blijft om binnen een korte termijn een akkoord te bereiken waardoor de levensduur van de reactoren Doel 4 en Tihange 3 met 10 jaar kan worden verlengd. Deze doelstelling wordt gedeeld door zowel de federale regering als Engie.”

Politieke deadline gemist: Volgens experts heeft de federale regering de deal harder nodig dan Engie, dat daardoor in een zetel zit bij de onderhandelingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20