Nadat Telenet vorig jaar de prijzen heeft opgetrokken, doet de telecomoperator dat in juni opnieuw. Volgens Telenet is zo’n tariefwijziging noodzakelijk om de inflatie bij te benen. Proximus en Orange hebben eerder dit jaar al de prijzen opgetrokken.
In het nieuws: Telenet verhoogt de tarieven voor de meeste diensten met 3,5 procent. De nieuwe prijzen gelden vanaf 2 juni. Hier vind je meer info over de prijswijzigingen.
- Een aantal tarieven verandert niet. Telenet verhoogt onder meer de abonnementskosten bij dochtermerken BASE en Tadaam niet en ook de installatie- en activeringskosten blijven ongewijzigd.
- “We willen steeds onze kosten en inkomsten op een goede manier beheren. We houden daarbij rekening met de huidige economische situatie. We passen onze prijzen aan als gevolg van de inflatie die een impact heeft op onder andere de loonkosten en prijzen van technologische apparatuur”, laat het telecombedrijf in een persbericht weten.
- De klanten bij het Telenet hebben vorig jaar ook al een prijsstijging met 6 procent moeten doorslikken.
Details: Ook de andere telecomoperatoren hebben onlangs de prijzen aangepast.
- Orange heeft in januari onder meer het prijskaartje van de mobiele abonnement Go Light en de goedkoopste internetabonnement Start Fiber opgetrokken. De overige internetabonnementen zijn weliswaar iets goedkoper geworden.
- Proximus voerde bij de start van het nieuwe jaar al enkele prijswijzigingen door. De klanten moeten sindsdien meer betalen voor onder meer de Flex-bundel (internet, digitale televisie, vaste telefonie en mobiel). Ook voor een internetabonnement moeten ze meer geld op tafel leggen. Proximus had in juni (2023) ook al gesleuteld aan enkele tarieven.
België is een duur telecomland
Opgemerkt: Telecom is behoorlijk duur in België in vergelijking met onze buurlanden.
- Uit een vergelijking van de consumentenorganisatie Testaankoop blijkt dat je in ons land voor een internetabonnement (met een downloadsnelheid van minstens 300 mbps) gemiddeld 58,35 euro betaalt per maand. In Nederland betaal je gemiddeld 56,16 euro en in Duitsland 48,77 euro. In Frankrijk komt het maandelijkse tarief uit op gemiddeld 35,99 euro.
- Mobiele abonnementen daarentegen zijn goedkoper in ons land. Wij betalen daar gemiddeld 27,1 euro per maand voor. In Frankrijk is dat 35,99 euro en in Duitsland 35,17 euro. In Nederland lopen de maandelijkse abonnementskosten op tot gemiddeld 39,44 euro.
- Maar: Testaankoop merkt op dat het niet eenvoudig is om Belgische gsm-abonnementen te vergelijken met de buitenlandse formules. “In tegenstelling tot in ons land bieden buitenlandse operatoren geen contracten met beperkte volumes aan. We hebben daarom de vergelijking gemaakt op basis van de goedkoopste formules in de buurlanden”, klinkt het.
- “Terwijl puur financieel gezien de abonnementen in België goedkoper zijn, bieden de abonnementen in de buurlanden veel hogere snelheden en zelfs extra diensten”, gaat Testaankoop verder. “In Nederland is er een tendens naar concentratie: kleinere spelers zoals Oxxio en XS4ALL zijn opgekocht door grotere operatoren (in dit geval KPN), wat de prijzen in de toekomst zou kunnen opdrijven.”
Nood aan meer concurrentie
Duiding: Er is een gebrek aan concurrentie in ons land.
- Het BIPT (Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie) heeft al meermaals kritiek geuit op het gebrek aan concurrentie in ons land. Volgens de Belgische instelling kan je tot ruim 300 euro besparen door telecomoperatoren te vergelijken.
- Petra De Sutter (Groen), federaal minister van Telecom, laat tegenover HLN.be weten dat de overheid niet kan tussenkomen in de telecomprijzen. “Ik kan enkel adviseren de prijzen te vergelijken. Wie goedkoper af wil zijn, surft naar bestetarief.be om daar de actuele tariefplannen eenvoudig te vergelijken”, klinkt het.
Maar: Orange, Telenet en Proximus krijgen binnenkort concurrentie van een vierde speler, genaamd DIGI.
- Het Roemeens telecombedrijf heeft voor het Belgische project de handen in elkaar geslagen met het West-Vlaamse Citymesh, een dochterbedrijf van IT-onderneming Cegeka. DIGI gaat zich toespitsen op de particulieren en Citymesh op de professionals. Beide operatoren zullen een eigen marktstrategie hebben.