Geen Djokovic op Australian Open: rechter trekt visum toptennisser in

Het spel is uit voor de Servische toptennisser Novak Djokovic. Een Australische rechter trok zijn visum in, daarmee zal hij op de valreep niet deel kunnen nemen aan de Australian Open. Djokovic is niet gevaccineerd en mag daarom niet in Australië verblijven.

De soap rond Djokovic lijkt daarmee aan zijn einde te komen. De Australische minister van Immigratie Alex Hawke besliste vrijdag om het visum van Djokovic in te trekken, maar daartegen ging de tennisser in beroep. Een Australische rechter heeft in hoger beroep het ministerie van Immigratie gelijk gegeven. Daarmee wordt dus definitief beslist dat Djokovic’ visum ongeldig is, en dat hij daarom het land moet verlaten.

Lange soap

Van de Servische tennisser was al een tijd geweten dat hij zich niet wil laten vaccineren, al gaf hij dat zelf nooit expliciet toe. Hierdoor ontstond heel wat commotie nadat de ongevaccineerde Djokovic zich toch present toonde op de Australian Open. Om Australië binnen te mogen is het namelijk verplicht om gevaccineerd te zijn tegen het coronavirus.

Djokovic kon het land binnenkomen omdat hij een medische vrijstelling had. Daarop volgde een juridische strijd om Djokovic’ verblijfsrechten. De tennisser werd door de overheid in gedwongen quarantaine geplaatst. Nadat een andere rechter in eerder beroep had besloten dat Djokovic die quarantaine mocht verlaten, besliste minister Hawke het visum ongeldig te verklaren. Nadat Djokovic tegen dat besluit opnieuw in beroep ging, kreeg hij ongelijk.

Harde klap voor de nummer één

Dat Djokovic het Grandslamtoernooi moet missen, zal hard binnenkomen. Het is nog maar de tweede keer in 18 jaar dat de Serviër niet aanwezig is op de Australian Open. Momenteel is Djokovic de nummer één in de wereld, hij won het Australische toernooi al negen keer. Dit jaar was de toptennisser van plan voor zijn tiende overwinning te gaan.

Morgen zal de eerste wedstrijd gespeeld worden, zonder Novak Djokovic.

Update: Ondertussen heeft Djokovic het land verlaten. Hij werd gezien op de luchthaven van Melbourne waar hij een vliegtuig naar Dubai opstapte.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.