Djokovic toch niet op Australian Open? Visum opnieuw ingetrokken

De soap rond Novak Djokovic en de Australian Open is nog niet voorbij. Terwijl het al even naar uitzag dat de Servische tennisser – ondanks zijn weigering om zich te laten vaccineren – toch op het grandslamtoernooi zou mogen aantreden, heeft Australië zijn visum nu opnieuw ingetrokken. Djokovic zat daardoor zaterdag weer voor immigratieofficials moeten verschijnen in zijn laatste kans om zijn deelname te redden.

Enkele maanden geleden maakte de organisatie van de Australian Open het voor alle deelnemers verplicht om gevaccineerd te zijn tegen het coronavirus. Novak Djokovic is dat niet, maar kreeg last minute een “medische uitzondering” en trok daarom begin dit jaar naar Australië.

Daar aangekomen bleek het toch niet zo eenvoudig te zijn als gehoopt voor de titelverdediger en huidige nummer 1 van de wereld. De Australische eerste minister Scott Morrison voelde namelijk de druk van de publieke opinie nadat het land zojuist strengere coronamaatregelen had afgekondigd en hield Djokovic tegen na aankomst in Australië.

Foutieve gegevens op inreisformulier

Er volgde een juridische strijd en die draaide uit in het voordeel van Novak Djokovic. De Serviër zou recent een coronabesmetting gehad hebben en dus oordeelde de rechter dat zijn medische uitzondering gerechtigd was. De dagen na die beslissing kwam er echter allerhande zaken aan het licht over de verklaringen van Djokovic aan de Australische immigratiedienst. Zo zou de tennisser na zijn positieve test de quarantaineregels van zijn thuisland hebben overtreden. Bovendien bleken er op zijn inreisformulier heel wat onzorgvuldigheden en foutieve gegevens te staan.

Visum geannuleerd

Dat alles was voldoende voor Australië om opnieuw in te grijpen. “Vandaag heb ik mijn bevoegdheid uitgeoefend om het visum van de heer Novak Djokovic te annuleren met als redenen de openbare gezondheid en goede orde, omdat het in het algemeen belang was om dit te doen”, zei minister van Immigratie Alex Hawke in een verklaring volgens de BBC.

“Australiërs hebben tijdens deze pandemie veel offers gebracht en ze verwachten terecht dat het resultaat van die opofferingen wordt beschermd”, voegde premier Scott Morrison er aan toe. Hij beklemtoonde dat de beslissing “na zorgvuldige overweging” is genomen.

Sprankeltje hoop

Ondanks die beslissing is er nog een sprankeltje hoop voor Djokovic, volgens The Age. De Serviër wordt namelijk niet meteen het land uitgezet, maar mag in zijn huidige verblijfplaats blijven. Zaterdag moet hij zich in Melbourne bij de immigratieambtenaren gaan verantwoorden. Daar kan hij in beroep gaan tegen de beslissing van minister Hawke.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20