Geen de-dollarisering: het is de euro die terrein verliest als wereldmunt

Geen de-dollarisering: het is de euro die terrein verliest als wereldmunt
Getty Images

Van de voorspelde de-dollarisering van de wereldeconomie komt niets in huis, zo leidt strateeg Jeffrey Kleintop van het beurshuis Charles Schwab af uit nieuwe betaalstatistieken. Het gebruik van de euro daarentegen boert wel flink achteruit.

Waar het om gaat: De Amerikaanse broker Charles Schwab ging na welk marktaandeel de grote munten hebben in het wereldwijde betaalverkeer, op basis van de betalingen via het reusachtige SWIFT-netwerk. Enkele conclusies:

  • De dollar blijft met 47 procent van de betalingen veruit de meest gebruikte munt en kon de voorbije jaren zijn positie versterken.
  • De euro volgt op ruime afstand, met bijna 22 procent. Een jaar of drie geleden stond de Europese eenheidsmunt nochtans nog min of meer op gelijke voet met de Amerikaanse greenback.
  • Andere munten, zoals het Britse pond of de Japanse yen, volgen op ruime afstand.

De-euroisering

Uitgezoomd: Er wordt al jaren gespeculeerd over een mogelijke de-dollarisering van de wereldeconomie. De redenering is mogendheden als China en Rusland om geopolitieke redenen aansturen op het gebruik van alternatieven voor de dollar, om zo de invloed van Washington in de wereld in te perken.

  • Maar op basis van de Swift-statistieken is de dollar als internationaal betaalmiddel nog steeds incontournable, met zelfs een groter marktaandeel dan tien jaar geleden.
  • Wel is het zo dat ook het gebruik van de Chinese yuan (CNY) in de lift zit, met een stijging van zijn marktaandeel van minder dan 2 procent naar 4,7 procent op twee jaar tijd. Rusland en China versterkten een dik jaar geleden hun economische banden, wat zich vertaalt in een toenemend gebruik van de yuan bij handelsafspraken.
  • De grote verliezer lijkt de euro te zijn, dat zijn marktaandeel op drie jaar tijd vrijwel zag halveren.

👉 ” Niet de de-dollarisering is aan de gang, maar de-euroisering wel”, besluit beursstrateeg Jeffrey Kleintop van Charles Schwab in een post op LinkedIn. “Het gebruik van de euro voor internationale betalingen is gekelderd sinds december 2022, toen Europa een prijsplafond voor Russische olie instelde.”

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.