De Carmichael-kolenmijn van de Indiase Adani-groep begint met de uitvoer van steenkool – na jaren van felle oppositie tegen het project. De Australische mijn wil in eerste instantie 10 miljoen ton thermische kolen per jaar leveren gedurende ten minste 30 jaar. Zo wordt een nieuwe meerjarige bron van de fossiele brandstof aangeboord ondanks de wereldwijde druk om deze geleidelijk af te bouwen.
Gedurende drie decennia jaarlijks 10 miljoen ton steenkool: Indiase Adani Group begint met export uit Australië
Waarom is dit belangrijk?
Landen op de recente COP26-klimaattop zijn overeengekomen om steenkool "geleidelijk af te bouwen" in plaats van "geleidelijk uit te bannen", deels als gevolg van het verzet van China en India. Laatstgenoemde natie is voor 70 procent van haar energievoorziening afhankelijk van deze brandstof.Het Indiase conglomeraat, dat wordt geleid door de op één na rijkste man van India, Gautam Adani, bereidt zijn eerste steenkoolexport voor en zal naar verwachting voor het einde van het jaar beginnen met de verzending. Dat melden onder meer de Financial Times en Al Jazeera.
“De eerste lading steenkool van hoge kwaliteit uit de Carmichael-mijn wordt, volgens plan, bij de North Queensland Export Terminal in Bowen klaargemaakt voor export”, aldus Adani’s dochteronderneming Bravus Mining & Resources in een verklaring.
Adani zegt dat de mijn ongeveer 10 miljoen ton steenkool per jaar zal produceren. Dat is ver onder haar oorspronkelijke plan voor 60 miljoen ton steenkool per jaar. Overigens is de steenkool bijna volledig bestemd voor India.
Massaal verzet
Het Carmichael-project heeft in Australië en wereldwijd massaal verzet uitgelokt sinds het in 2010 van start ging. Het heeft geleid tot binnenlandse politieke controverses en een campagne om banken en verzekeraars te dwingen niet met Adani samen te werken. Door het project werd het Indiase conglomeraat aan een kritische blik onderworpen over zijn vervuilende praktijken.
Adani “heeft waarschijnlijk de grootste milieubeweging in Australië van de laatste twee decennia op gang gebracht”, zegt Tim Buckley, directeur bij het Institute for Energy Economics and Financial Analysis.
Maar Buckley voegt eraan toe dat de groep weerstand kon bieden aan de oppositie omdat Adani “de op één na rijkste man in India is en hij ‘fenomenaal’ goede politieke connecties heeft”.
De mijn is uiteindelijk zelf gefinancierd nadat geldschieters werden gedwongen het project te mijden. Zo zei investeringsbank BNY Mellon vorige maand dat ze de samenwerking met Adani in Australië zou stopzetten.
Onaangeboorde steenkoolreserven
De export van de mijn ligt jaren achter op schema.
Het is de eerste steenkoolmijn in het Galilee Basin in Queensland, een regio die ongeveer even groot is als het Verenigd Koninkrijk en waar enorme onaangeboorde steenkoolreserves liggen. Activisten vrezen dat de Carmichael-mijn de opstart van andere, nog te beginnen projecten in het gebied zal versnellen.
Hoewel andere voorstellen de laatste tijd weinig vooruitgang hebben geboekt, zou het Galilee-bekken in potentie tot 200 miljoen ton per jaar kunnen produceren – ongeveer evenveel als de huidige export van thermische kolen van Australië. Actievoerders omschrijven het vooruitzicht van nieuwe mijnen die dergelijke hoeveelheden produceren als “een gewetenloze koolstofbom”.
De binnenlandse voorstanders van het project voeren aan dat het banen zal opleveren. Adani, dat ook miljarden investeert in hernieuwbare energiebronnen, zei dat het hoognodige brandstof levert aan een snelgroeiend India.
(bzg)