Start-up wil “gedecentraliseerde Google Maps” maken door bestuurders te betalen met crypto

Hivemapper beloont gebruikers met cryptomunten voor het passief verzamelen van gegevens via dashcams.

Het blockchainsysteem van 8e grootste cryptomunt ter wereld Solana heeft wel wat meer te bieden dan louter handelsplatformen voor NFT’s. Zo bouwt de cryptostart-up Hivemapper een gedecentraliseerd kaartendienst op het netwerk van Solana. Lees: een alternatief voor Google Maps dat in het bezit is van alle gebruikers op het netwerk.

De wereld van digitale kaartendiensten wordt volledig gedomineerd door giganten zoals Google, Apple en TomTom. Hivemapper ziet echter het potentieel van een open source alternatief dat gebouwd wordt door zijn eigen netwerk van gebruikers. Ook beleggers zien groeicapaciteit in het project. Hivemapper haalde onlangs 18 miljoen dollar aan investeringen van verschillende durfkapitaalfondsen op.

Petje af voor Google

Gebruikers van Hivemapper kunnen hun voertuig voorzien van een dashcam om hun route in kaart te brengen en die gegevens over te dragen aan het netwerk. Daarvoor krijgen die gebruikers vervolgens HONEY-munten, een token op de blockchain van Solana. Volgens de onderneming zou er altijd een vaste voorraad van 10 miljard HONEY-munten zijn. Of HONEY-munten ook kunnen omgewisseld worden voor andere tokens op Solana is niet geheel duidelijk.

Het bedrijf werd mee uit de grond gestampt door Ariel Seidman, die vandaag optreedt als CEO van het bedrijf. Seidman werkte ooit aan Yahoo Maps, een concurrent van Google Maps. Google klopte Yahoo echter en werd de meest dominante digitale kaartendienst. “Google heeft ons destijds verslagen. Petje af voor hen”, zegt Seidman tegen cryptosite Decrypt.

Seidman besefte door zijn ervaring met Yahoo Maps dat enkele grote gecentraliseerde bedrijven of overheden kwaliteitsvolle digitale kaartendiensten kunnen onderhouden. Yahoo was daar gewoon niet klaar voor.

Financiële stimulans

Toch bleef Seidman hopen dat er ooit een gedecentraliseerd alternatief zich zou opwerpen. Enkele jaren later richtte hij Gigwalk op. Met die onderneming wou de innovator gegevens voor een digitale kaart ophalen via crowdsourcing. 

In 2015 werd Seidman dan medeoprichter van Hivemapper. Het bedrijf wou aanvankelijk dronegebruikers betalen om een digitale kaart te creëren. Dat zakenmodel bleek echter bijzonder moeilijk om op te schalen. Maar het idee om personen een financiële stimulans te geven om een kaart te maken, bleef wel hangen.

Het was door een ontmoeting met Amir Haleem, één van de oprichters van cryptomunt Helium, dat Seidman op het idee kwam om crypto te gebruiken om gebruikers een dashcam te laten hanteren. Helium is een draadloos gedecentraliseerd netwerk dat zijn gebruikers in Helium-munten betaald voor het delen van een internetconnectie voor allerlei Internet of Things-toestellen zoals sensoren.

Passief inkomsten genereren

De dashcam van Hivemapp kan vanaf deze zomer gekocht worden voor zo’n 412 euro. De dashcam gebruikt het systeem van Helium met 700.000 knooppunten, voorzien van draadloos internet, om de locatie van het voertuig van de gebruiker te valideren.

De dienst van Hivemapper is momenteel enkel actief in zo’n negen stedelijke regio’s in de VS, waaronder in Los Angeles. Daar zouden enkele honderden gebruikers een passief inkomen genereren door elke maand zo’n 30 procent van de regio opnieuw in kaart te brengen.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.