Gebruikt Instagram uw camera zonder dat u foto’s neemt op volgende iOS-update?

Wie de bètaversie van de aankomende iOS14 heeft lopen op zijn iPhone, heeft mogelijk een onverwachte melding gekregen. Instagram heeft namelijk toegang tot uw camera, zelfs als de app niet in fotostand staat.

De iOS 14-update is nog steeds in bèta. Een van de functies is dat u een groene stip te zien krijgt wanneer een app toegang krijgt tot camera of microfoon. Op Twitter merkten gebruikers van de bètaversie op dat de notificatie verscheen terwijl ze door Instagram gingen, zonder dat de camera op dat moment gebruikt werd.

Bug

Een woordvoerder van Facebook, de eigenaar van Instagram, zegt in een verklaring aan de zakenwebsite Business Insider dat de berichten veroorzaakt worden door een bug waar het bedrijf nog aan werkt. Met andere woorden: het is niet omdat u daar bericht van krijgt dat de camera ook effectief werkt.

‘We hebben enkel toegang tot uw camera wanneer u ons dat zegt, bijvoorbeeld wanneer u van Feed naar Camera verschuift. We hebben een bug gevonden in iOS 14 bèta die dat verkeerd aangeeft. We hebben geen toegang tot uw camera in die aangegeven gevallen, er wordt niets opgenomen.’

Een Apple-woordvoerder zegt dat gebruikers ‘de recorder-notificatie’ krijgen ‘wanneer een app de microfoon of camera gebruikt’.

TikTok en LinkedIn

Het is niet de eerste keer dat een iOS-update toont dat apps per ongeluk hardware van uw toestel gebruiken. In dezelfde bètaversie toont een feature dat TikTok, LinkedIn en Reddit per ongeluk de inhoud van uw clipboard konden inkijken en kopiëren. Die drie apps beloofden alvast om dat niet meer te doen.

Vorige herfst raakte ook bekend dat een nieuwe feature in het huidige iOS 13 mensen waarschuwde dat Facebook-apps bluetooth zouden gebruiken om data te verzamelen.

Apple heeft gezegd bij monde van CEO Tim Cook dat Apple steeds meer mogelijkheden zal uitrollen om mensen inzicht te geven in hoe hun gegevens worden gebruikt. Het moet ook duidelijk zijn welke apps welke gegevens verzamelen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20