Gebruiken we binnenkort AI om psychologische trauma te behandelen?

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar hoe kunstmatige intelligentie (AI) kan worden gebruikt om psychologen te ondersteunen. Tom Van Daele, onderzoeksleider van de Expertisecel Psychologie, Technologie en Samenleving bij Thomas More-hogeschool, sprak erover met Business AM.


Beluister het volledige interview hieronder.


De essentie: Van Daele bespreekt hoe in Nederland al een eerste studie werd gepubliceerd, waarbij wordt onderzocht of het mogelijk is om slachtoffers van misbruik te behandelen met AI.

  • “Het idee is dat je in gesprek gaat met je dader. Dat bestaat al heel lang in de therapie en dat werkt eigenlijk ook vrij goed.” Tijdens dergelijke gesprekken kunnen slachtoffers ‘daders’ confronteren in een veilige omgeving. 
  • Vroeger werden dergelijke gesprekken ‘offline’ gedaan, zegt Van Daele. De therapeut speelde toen de rol van dader en ging in gesprek met zijn patiënten. 
  • Voor deze studie werd de dader echter gevisualiseerd door AI te gebruiken. Daarna spreken de proefpersonen met hen via Zoom. Daardoor zouden slachtoffers, die vaak met schuldgevoelens achterblijven, makkelijker tot het besef kunnen komen dat hen niets te verwijten valt. 
  • Van Daele benadrukt wel dat het tot nu toe nog maar om de eerste studies gaat, die zeer beperkt waren qua omvang. Voordat de technologie wijdverspreid gebruikt kan worden in de psychologie, moet veel meer onderzoek worden gedaan.

(kg)

Meer