Gazastrook onder belegering: Israël wil binnenvallen

Gazastrook onder belegering: Israël wil binnenvallen
Bombardement op de Gazastrook – MAHMUD HAMS/AFP via Getty Images

Gaza, de landstrook waar zo’n kleine 2 miljoen Palestijnen wonen, is maandagmiddag stevig bestookt door het Israëlisch leger. Israël zou het gebied ook willen afsluiten van het elektriciteitsnet en de bevoorrading van water en voedsel blokkeren. Verschillende media stellen dat dit ondertussen al het geval is. Ondertussen heeft de terreurorganisatie Hamas gedreigd om de gijzelaars ‘live’ te executeren en wil het Israëlisch leger het gebied binnenvallen.

Sinds het Palestijns-Israëlische conflict zaterdag escaleerde, stierven volgens de Israëlische Defense Forces (IDF) al minstens 900 Israëlis. Vanuit de Palestijnse hoek zouden al 687 slachtoffers gevallen zijn. Dat meldt CNBC. Er zijn ook minstens 100 gijzelaars genomen door de Palestijnse terreurgroep Hamas.

Vastberaden

  • De Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, is vastberaden om hard terug te slaan. Hij zei dat de luchtaanvallen op de Gazastrook “nog maar het begin zijn” en dat wat Israël zal doen “nog generaties lang zal nagalmen”.
  • Ook zou het Israëlische leger de Gazastrook fysiek willen binnen vallen. Het gaf zelf al een verklaring vrij waarin het zei dit in de komende dagen te gaan doen. Netanyahu zou dat ook bevestigd hebben aan de Amerikaanse president Joe Biden.
  • Verder moet opgemerkt worden dat Israël voorlopig ijvert om zo weinig mogelijk burgerdoden te maken onder de bevolking van de Gazastrook. Zo verspreidt het videoboodschappen, waarin de Palestijnen worden opgeroepen zich naar enkele punten in het gebied te evacueren, weg van de installaties die door Hamas worden gebruikt. Daarnaast gebruikt het bij bombardementen de techniek van ‘roof knocking’: daarbij gooien vliegtuigen een lege bom af op flatgebouwen, die dus niet ontploft. De bevolking krijgt zo de waarschuwing dat een echte bom niet veel later komt.
  • De IDF stellen dat ze op dit moment de volledige grens van de Gazastrook onder controle hebben.

Iraanse betrokkenheid

  • De Wall Street Journal claimde dat Iran betrokken was bij het conflict en meehielp de aanval te orkestreren. Iran is een belangrijke geldschieter van Hamas, eveneens van de Libanese terreurgroep Hezbollah. Ghazi Hamad, een woordvoerder van Hamas, stelde dat de groep rechtstreekse steun ontving van Iran.
  • De Iraanse autoriteiten kwamen op maandag met een verklaring naar buiten waar ze alle betrokkenheid ontkennen. “Iran is onvoorwaardelijk solidair met Palestina, maar het is belangrijk op te merken dat Iran niet betrokken is bij de reactie van Palestina, omdat deze acties uitsluitend door de Palestijnen zelf worden bepaald”, leest de verklaring.

Verdeeldheid

Ondertussen zaait het conflict grote verdeeldheid op sociale media, waar nuance plaatsmaakt voor forse stellingnames. 

  • Heel wat Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk, Duitsland, spraken snel hun steun uit voor Israël. De Europese Commissie publiceerde een verklaring waarin het meedeelde alle financiële steun aan Palestina stop te zetten. Enkele uren later kwam het op deze beslissing terug. De Commissie gaf geen verklaring, maar het programma van 691 miljoen euro wordt voorlopig verdergezet.
  • Ook België sprak snel steun uit voor Israël, maar blijft toch humanitaire hulp sturen naar Palestina.
  • De vergelijking met de oorlog in Oekraïne wordt in het sociale mediadebat vaak gemaakt. De escalatie van het conflict dreigt de kloof tussen the West en the Rest groter te maken. 
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.