De gasvoorraad in de Europese Unie wordt veel sneller bijgevuld dan de voorbije jaren. Hoe ziet de situatie er vandaag de dag uit?
De essentie: Hoewel de gasvoorraden voor deze periode van het jaar goed zijn gevuld, is er geen sprake van een recordhoeveelheid.
- Op moment van schrijven zijn de Europese gasvoorraden voor ruim 84 procent gevuld. Dat blijkt uit data van Gas Infrastructure Europe (GIE).
- Dat is aanzienlijk meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Op 25 juli 2022 werd slechts 67,12 procent van de capaciteit benut. Het huidige niveau werd toen pas midden september behaald.
- Het is ook een stuk hoger dan het gemiddelde niveau op 25 juli van de vijf voorafgaande jaren. Van 2018 tot 2022 was de gasvoorraad op deze dag gemiddeld voor zo’n 69,1 procent gevuld.
- Toch moet genuanceerd worden dat de cijfers sterk uiteenlopen per jaar. In 2019 waren de voorraden voor 81 procent gevuld in deze periode. Het jaar erop, het coronajaar 2020, bedroeg de vullingsgraad zelfs 84,5 procent. In 2018 en 2021 waren de voorraden dan weer respectievelijk voor 58,2 en 54,72 procent gevuld.
- Ook in België is de gasvoorraad goed gevuld. Op moment van schrijven wordt meer dan 95 procent van de capaciteit benut. Van 2018 tot 2022 was het gemiddelde 68,45 procent.
- Toch moet vermeld worden dat ons land een zeer beperkte opslagruimte bezit, van slecht 7,61 terawattuur (TWh). Als de voorraden volledig gevuld zijn, dekken ze zo’n 4 procent van het verbruik op jaarbasis.
En de gasprijs?
Genoteerd: De prijs van aardgasfutures op de toonaangevende TTF-markt dook midden deze maand omlaag, naar een laagtepunt van zo’n 25 euro per megawattuur (MWh) op 17 juli. Intussen is de prijs terug iets of wat gestegen, naar 32 euro, nog altijd meer dan tien keer zo laag als tijdens de piek van 340 euro per MWh die vorig jaar in augustus werd bereikt.
- De prijsstijgingen hebben meerdere oorzaken. Zo blijven er problemen met de Noorse productie, voor de EU de grootste exporteur van gas via pijpleiding sinds Rusland de Nord Stream en Yamal-pijpleidingen dichtdraaide. Tegelijkertijd is de exportcapaciteit van de VS tijdelijk verminderd, nadat een deel van een belangrijke pijpleiding moest worden afgesloten door een brand.
- In Europa is de vraag naar aardgas intussen gestegen. Dat komt voornamelijk door het ongebruikelijk warme weer in grote delen van Zuid-Europa. De vraag naar aardgas is er hoger omdat er een stuk meer airconditioning wordt gebruikt. (kg)