Goodbye Groningen: grootste gasveld van Europa sluit vandaag

Het gasveld van Groningen, het grootste van Europa, gaat vandaag dicht. Nadat het een jaar lang geen gas meer zal produceren, zullen ook de boorputten in 2024 worden afgebroken en zal de sluiting permanent zijn. Maar hoe werd het gasveld ontdekt en wat heeft het betekend voor de Nederlanders?

Waarom is dit belangrijk?

Het gasveld van Groningen heeft decennialang bijgedragen aan de welvaart van onze noorderburen. Maar daar hing een serieus prijskaartje aan: in sommige delen van de Noord-Nederlandse provincie heeft de aardgaswinning voor talloze aardbevingen gezorgd. Dat heeft niet alleen duizenden huizen beschadigd, maar ook de gezondheid van inwoners aangetast. De Nederlandse regering moet daar tientallen miljarden voor ophoesten. Om die reden wil die het gasveld nu permanent sluiten.

Het prille begin: Het gasveld van Groningen werd in 1959 ontdekt nabij de toenmalige gemeente Slochteren. 

  • Aanvankelijk werd ervan uitgegaan dat de gasbel niet zo groot was, maar in 1960 werd ook in de nabijgelegen gemeente Delfzijl aardgas met gelijkaardige eigenschappen gevonden. Daardoor werd duidelijk dat het veld groter was dan aanvankelijk geschat. 
  • De Nederlandse overheid was snel op de hoogte, maar hield de ontdekking aanvankelijk geheim voor het grote publiek uit angst dat
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.