Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), denkt dat de volgende financiële crisis wellicht veroorzaakt zal worden door kunstmatige intelligentie (AI).
De essentie: Gensler vertelde aan Dealbook, een financiële nieuwsbrief van The New York Times, dat de snelle vooruitgang op vlak van AI financiële systemen onvoorspelbaarder maakt.
- “Deze technologie zal het middelpunt zijn van … toekomstige financiële crises”, zei Gensler. Volgens de SEC-topman zal een handjevol AI-bedrijven het merendeel van de software leveren waar de financiële wereld afhankelijk van is. Daardoor zal heel het economische ecosysteem afhankelijk zijn van dezelfde informatie, “wat een crash waarschijnlijker maakt”.
- Gensler waarschuwt al jaren dat de technologie een disproportioneel grote impact kan hebben op het financiële systeem. In 2020 was hij al co-auteur van een academische paper, waarin hij waarschuwde dat het moeilijker wordt om markten te reguleren naarmate ze sterker onderling verbonden worden met behulp van technologie.
- Volgens de SEC-topman zouden AI-modellen bovendien vooral de belangen van bedrijven kunnen dienen, boven die van investeerders. Hij gelooft niet dat bedrijven hun bevindingen zouden publiceren, vooraleer ze er zelf van zouden kunnen profiteren. De SEC probeert nu al om wetgeving door te voeren die bedrijven verbiedt om AI te gebruiken die investeerders zou benadelen.
- “Je wordt niet verondersteld om de adviseur voor de belegger te plaatsen, je wordt niet verondersteld om de makelaar voor de belegger te plaatsen,” vertelde Gensler aan Dealbook. Bedrijven moeten de consumenten beschermen, zelfs tegen hun eigen technologie, denkt de SEC-topman.
Uitgezoomd: Genslers opmerkingen zijn pertinenter dan ooit. Hoewel hij al jaren waarschuwt voor het gevaar van AI-modellen, is de wijdere wereld zich sinds eind vorig jaar veel bewuster geworden van het potentieel van de technologie. Sinds OpenAI ChatGPT op de wereld losliet, hebben zo goed als alle grote techbedrijven zich gestort op de ontwikkeling van hun eigen AI-toepassingen. Bedrijven die dat niet doen, dreigen hopeloos achterop te raken.
(ns)