Activision Blizzard, bekend van titels als Call of Duty, World of Warcraft, Overwatch en Candy Crush, kondigt onmiddellijke maatregelen aan om van de gamingreus een minder vrouwonvriendelijk bedrijf te maken.
Gamingreus Activision (Call of Duty) erkent interne machocultuur: screening van managers én van de games zelf op komst
Waarom is dit belangrijk?
Met 400 miljoen spelers wereldwijd is Activision een van de invloedrijkste digitale bedrijven ter wereld.CEO Bobby Kotick kondigt de stappen aan in een brief aan het personeel:
- Er komt een screening van de leidinggevenden. Als blijkt dat sommige managers klachten over grensoverschrijdend gedrag onder mat geveegd hebben, moeten ze opstappen.
- Er komen ook bijkomende controles op de rekrutering, om er zeker van te zijn dat een ruime diversiteit aan kandidaten kunnen meedingen naar de jobs.
- En wat mogelijk een brede maatschappelijke impact kan hebben: Kotick kondigt ook “in-game veranderingen” aan. “We hebben de input van werknemers- en spelersgemeenschappen gehoord dat sommige van onze in-game content ongepast is. We verwijderen die inhoud”, belooft hij.
Schunnige grappen
De maatregelen zijn het gevolg van een lopende rechtszaak in Californië. Een overheidswaakhond, het California Department of Fair Employment and Housing (DFEH), klaagt Activision na twee jaar onderzoek aan wegens discriminatie en seksuele intimidatie van vrouwelijke werknemers.
De vrouwelijke werknemers, die ongeveer 20 procent van het personeel uitmaken, zouden volgens de aanklacht onderworpen zijn aan seksistische studentikoze rituelen, schunnige opmerkingen van hun mannelijke collega’s, waaronder slechte grappen over verkrachting.
Ook zou er sprake zijn van “ongepast gedrag richting de vrouwelijke werknemers”. Daarnaast zouden vrouwen ook minder verdienen dan hun mannelijke collega’s en minder promotiekansen hebben en werden vooral de niet-blanke vrouwen gediscrimineerd.
Volgens het DFEH wisten de leidinggevenden bij Activision wat er aan de hand was, maar grepen ze niet in.
CEO door het stof
In een eerste reactie ontkende de directie van Activision alle beschuldigingen en werd het DFEH weggezet als “bureaucraten die op een onverantwoordelijke manier een rechtszaak inspannen”.
Maar die stellingname leidde tot groot intern protest bij het personeel van Activision. In een brief aan Kotick, die ruim 2.600 van de 9.500 werknemers ondertekenden, verklaarden werknemers dat het “een belediging was” dat het topmanagement de vele klachten zomaar wegwuifde.
Kotick gaat nu door het stof. “Onze eerste reacties op de problemen waar we samen mee te maken krijgen, en op jullie bezorgdheden, waren eerlijk gezegd toondoof. Het spijt me dat we niet op de gepaste manier empathie begrip hebben getoond.”
Lees ook: McDonald’s maakt komaf met machocultuur
(jvdh)