Beetje bij beetje beginnen we de impact van de handelsoorlog te voelen. Zo heeft de techgigant Sony het prijskaartje van de PlayStation 5 Digital Edition in de Europese landen met 50 euro opgetrokken tot 500 euro. Ook in andere delen van de wereld, waaronder het Verenigde Koninkrijk, moeten gamers meer geld op tafel leggen als ze die console willen kopen.
Key takeaways
- Door de handelsoorlog ziet Sony zich genoodzaakt om de prijs van de PlayStation 5 (digitale editie) te verhogen in onder meer de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.
- De Amerikanen zelf blijven momenteel gespaard van een prijsverhoging.
- Sony is niet de enige gamegigant die getroffen wordt door Trumps handelsoorlog. Concurrent Nintendo heeft de pre-orders voor zijn nieuwste gameconsole Switch 2 in zowel de VS als Canada uitgesteld.
In het nieuws: De adviesprijs voor een PlayStation 5 Digital Edition in de Europese Unie is gestegen tot 500 euro. Sony heeft ook in het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland de prijs verhoogd. De Amerikanen ontsnappen momenteel aan een prijsverhoging.
- Volgens de techgigant is zo’n ingreep noodzakelijk vanwege de economische onzekerheid die gepaard gaat met de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump heeft gestart.
- Trump kondigde eerder deze maand aan dat Amerikaanse consumenten en bedrijven een importheffing van 24 procent moeten betalen op spullen die ze uit Japan invoeren. Uiteindelijk drukte hij de pauzeknop in, althans voor landen die bereid zijn om te onderhandelen met de VS. Gedurende 90 dagen wordt de importheffing beperkt tot 10 procent. Trump wil tijdens die periode deals sluiten met de handelspartners van de VS.
- De Japanse premier, Shigeru Ishiba, zei maandag echter dat zijn land niet van plan was om grote concessies te doen in de onderhandelingen met de VS en dat er geen haast is om tot een overeenkomst te kopen. De gesprekken tussen de twee regeringen zullen deze week plaatsvinden.
- De Amerikaanse regering liet afgelopen weekend alvast weten ze dat de importheffing voor bepaalde elektronicaproducten, waaronder smartphone en computers, tijdelijk zal uitsluiten van de recente tariefverhogingen. “Dat moet techbedrijven de kans geven om de productie naar de VS te verhuizen”, liet het Witte Huis zaterdag weten. De tijdelijke vrijstelling geldt hoe dan ook niet voor spelconsoles.
- Trump voegde er zondag op z’n eigen socialemediaplatform Truth Social wel aan toe dat “niemand vrijuit gaat.” Volgens hem verhuizen de techproducten simpelweg naar een andere categorie en blijven ze in de tussentijd onderhevig aan eerder in het leven geroepen tarieven van 20 procent.
- Waarom blijven de Amerikaanse consumenten (momenteel) gespaard van een prijsverhoging? “De VS is de grootste markt voor videogameconsoles en in plaats van de prijzen daar gewoon te verhogen, is het mogelijk dat PlayStation de prijzen wereldwijd verhoogt in een poging om de Amerikaanse markt zo goed mogelijk te beschermen”, verduidelijkt Christopher Dring, een journalist die de gamesector op de voet volgt, in een gesprek met de Britse nieuwssite BBC.
Handelsoorlog treft ook Nintendo
Ook dit: Sony is niet de enige gamegigant die getroffen wordt door de handelsoorlog. Concurrent Nintendo heeft de pre-orders voor zijn nieuwste gameconsole Switch 2 in zowel de VS als Canada uitgesteld.
- Net zoals Sony verwijst Nintendo naar de veranderde marktomstandigheden. De releasedatum blijft wel ongewijzigd. De console zal vanaf 5 juni in de Amerikaanse winkelrekken liggen. Die dag zullen ook wij aan de slag kunnen gaan met de nieuwste creatie van de Japanse gamereus.
- In onze contreien blijft het bovendien mogelijk om de Switch 2 te pre-orderen.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.