Gaat Karel Van Eetvelt Macron achterna?

Karel Van Eetvelt, de CEO van bankenkoepel Febelfin, heeft plannen om een nieuwe politieke beweging op poten te zetten. Die moet de opkomst van extreme partijen tegengaan.

De plannen zijn pril, maar hij is in gesprek met een groep mensen, zegt Van Eetvelt in een interview met De Morgen. ‘Het moet radicaal vernieuwend zijn.’

Van Eetvelt is niet alleen de hoogste bankenlobbyist, hij is ook de voormalige topman van ondernemersorganisatie Unizo en de zoon van de decennialange burgemeester van Bornem, Jozef Van Eetvelt (CVP, later CD&V). Nog niet zo lang geleden zoemde zijn naam nadrukkelijk rond als mogelijke kandidaat-voorzitter van CD&V.

‘Ik wil me graag nuttig maken in een nieuwe politieke beweging’, stelt Van Eetvelt nu. Hoe die er moet uitzien, moet heten, wie er deel van uitmaakt en welke rol Van Eetvelt opneemt voor of achter de schermen, is nog voer voor discussie. Op dit moment lopen gesprekken met mensen binnen en buiten de politiek, maar Van Eetvelt hoedt zich ervoor om namen te lossen.

Wel duidelijk is dat Van Eetvelt geen deel wil uitmaken van het politieke establishment en in de eerste plaats een antwoord wil bieden op het discours van partijen als Vlaams Belang en PVDA. Daar moet een open, vooruitstrevend en tolerant alternatief tegenover worden gezet, luidt het. Een beweging die ook ruimte geeft aan burgerinspraak.

Macron

De plannen doen denken aan La République en marche, de politieke beweging die Emmanuel Macron in gang zette en tot het Franse presidentschap leidde.

‘Het risico om opgeslokt te worden door het establishment is reëel’, zegt Van Eetvelt daarover. ‘Macron is spectaculair gestart met zijn partij En Marche, maar daarna is hij even spectaculair afgegleden naar de traditionele machtspolitiek. En Marche wordt vandaag geleid door mensen met een politiek CV en de vernieuwers zijn alweer vertrokken.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20