Gaat het fiscaal voordeel voor dienstencheques op de schop?

Gaat het fiscaal voordeel voor dienstencheques op de schop?
Jo Brouns (cd&v) – JAMES ARTHUR GEKIERE/Belga/AFP via Getty Images

Vlaams minister van Werk Jo Brouns (cd&v) is vragende partij om de prijs voor een dienstencheque te verhogen en het fiscaal voordeel af te schaffen. Hij wil zo de vrijgekomen middelen gebruiken om te investeren in de lonen van de huishoudhulpen en in de dienstenchequebedrijven.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Context: Het tarief dat je betaalt voor een dienstencheque is sinds 2014 niet meer gewijzigd. Je betaalt 9 euro per cheque. Je krijgt daarvan een gedeelte terug via de personenbelasting, waardoor je uiteindelijk slechts 7,2 euro betaalt.

  • Al is de kans groot dat je uiteindelijk meer betaalt voor een dienstencheque. De Tijd meldde onlangs dat verschillende dienstenchequebedrijven administratieve kosten aanrekenen. Sommigen gaan die vergoeding dit jaar (verder) verhogen. Als reden voor de prijstoenames verwijzen de dienstenchequebedrijven naar oplopende kosten die voortkomen uit onder meer regelgeving, ziekteverzuim en de krappe arbeidsmarkt.
  • Volgens Paul Verschueren, directeur Vlaanderen van de sectorfederatie Federgon, past al 90 procent van de dienstenchequebedrijven administratieve kosten toe. “Maar de grote meerderheid is daar pas vorig jaar mee begonnen. Bij die groep stellen we geen of nauwelijks verhogingen vast in 2024”, klinkt het.
  • Ondanks die administratieve kosten is 37 procent van de dienstenchequebedrijven verlieslatend, leert een analyse van GraydonCreditsafe.
  • De precaire financiële situatie zorgt dan ook voor spanningen in de sector. Zo klagen de vakbonden dat die extra administratieve kosten niet terugvloeien naar de poetshulp. “De sector lijkt op het Wilde Westen. Het ene bedrijf vraagt 5 euro extra, bij een ander gaat het om 42 euro per kwartaal. Er valt geen lijn in te trekken”, zei Issam Benali van de ABVV Dienstencheques eerder deze week tegen Het Nieuwsblad. “En veel klanten denken dat de poetsvrouw hierdoor meer loon krijgt, maar dat is niet het geval. Het stroomt naar de bedrijven.”
    • In Tour & Taxis zijn vandaag zo’n 400 vertegenwoordigers van de drie grote vakbonden in de dienstenchequesector bijeengekomen. Ze hebben alvast nieuwe acties aangekondigd. Ze willen bij aandeelhouders van de grote dienstenchequesbedrijven thuis gaan protesteren. Ook een staking is niet uitgesloten.

“Nood aan hervorming dienstencheques”

In het nieuws: Volgens Brouns toont de discussie aan dat het belangrijk is om de financiering van het stelsel te hervormen. “Voor mij is een essentieel element uit zo’n hervorming een verhoging van de gebruikersbijdrage én het afschaffen van het fiscaal voordeel”, klinkt het.

  • Brouns voegt eraan toe dat de dienstencheques de Vlaamse overheid handenvol geld kosten. “Per gepresteerd uur bedraagt de inruilwaarde van een cheque 26,98 euro, waarvan 17,98 euro voor de overheid. Dat systeem kost de Vlaamse begroting 1,3 miljard euro”, zei hij vorig jaar.
  • De minister gaat ook samenzitten met werkgevers- en werknemersorganisaties. “Ik wil samen met hen bekijken hoe we uit deze impasse kunnen komen. Ik plan hiervoor alvast een eerste gesprek volgende week maandag met de vertegenwoordigers van de werknemers”, aldus Brouns. (cv)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.