De maker van Counter-Strike beweert dat de in-game aankopen massaal gebruikt worden om geld uit het criminele circuit wit te wassen. En het is bijlange niet het enige videospel dat fraude ondervindt op zijn platform.
De Amerikaanse spelontwikkelaar Valve, de maker van Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO), moest afgelopen november stoppen met de handel in zogenaamde ‘container keys’ in de populaire first-person-shooter. Die sleutels werden gebruikt om zeldzame spelitems zoals geweren, messen of skins te bemachtigen.
De laatste jaren worden zulke spelitems of die sleutels ook verhandeld tussen spelers onderling, in het spel of als afzonderlijke aankopen in onlinewinkels. Sommige unieke items verwisselen voor exuberante bedragen van eigenaar.
In een blogpost kondigde Valve plots aan dat ‘bijna alle sleutelaan- of verkopen in het spel met frauduleus geld gebeuren’, en dat het daarom die optie niet meer zou aanbieden aan spelers.
‘Wereldwijde fraudenetwerken gebruiken CS: GO om hun illegaal verkregen winsten te liquideren’, stond verder in de blogpost te lezen.
Virtuele spellen, echte criminelen
Dit is hoe geld witgewassen wordt in videospellen: criminelen gebruiken gestolen geld, of geld verkregen uit andere illegale activiteiten, om in-game valuta of items (zoals de ‘container keys’) te kopen. Later verkopen ze die opnieuw voor echte cash dat niet meer te traceren valt.
In sommige gevallen verlokken de criminelen spelers, van wie een groot deel nietsvermoedende minderjarigen zijn, met deals en kortingen die ze niet kunnen weigeren.
Wat videogames hiervoor zo geschikt maakt is het feit dat er meestal geen identiteits- of bankgegevens aan een profiel hoeven gekoppeld te zijn om in-game valuta of items aan te kopen.
Zo worstelt het hyperpopulaire Fortnite, net als CS: GO een shooter, ook al jaren met witwaspraktijken. Een enkele cyberveiligheidsfirma maakte melding van 53.000 waarschuwingen van zwendel in het spel, enkel tijdens de maanden september en oktober van 2018.
Gokken met buit
Volgens een uitgebreide studie van de denktank RUSI, dat onderzoek doet naar defensie en veiligheid, zijn ook het voetbalspel FIFA en de fantasygame World of Warcraft bijzonder geliefd in het criminele circuit. Het zijn stuk voor stuk spellen die interactie met andere spelers toelaten en een vorm van een eigen munteenheid kennen.
In België zijn verschillende vormen van in-game aankopen verboden, omdat het in strijd is met onze gokwetgeving. Een voorbeeld daarvan zijn zogenaamde ‘loot boxes’ of buitdozen, waarbij een speler geld betaalt voor een item zonder op voorhand te weten wat het is. Het kan een uniek hulpstuk zijn voor het spel, maar evengoed een waardeloos prul.