Fraudeonderzoek rond Sihame El Kaouakibi belooft weinig goeds voor het Open Vld-parlementslid

Er lopen momenteel verschillende onderzoeken rond de manier waarop Sihame El Kaouakibi haar vzw Let’s Go Urban en een hele cluster vennootschappen beheerde: er is een voorlopige bewindvoerder van de vzw, maar ook een gerechtelijk onderzoek en een forensisch onderzoek van de stad Antwerpen naar de financiële stromen.

De stad gaf immers voor honderdduizenden euro’s aan subsidies en wilde weten of die goed terecht zijn gekomen. Via een lek naar VTM blijkt nu duidelijk dat er flink meer aan de hand is. Want verschillende facturen, voor in totaal 55.000 euro zouden zijn gemanipuleerd om de stad te misleiden. Zo werden leveringsadressen, die voorzien waren op het adres van de vennootschap van El Kaouakibi, weggegomd om de stad niets te laten merken, voor facturen die wel door de VZW betaald werden.

Dure designmeubelen en zes meter hoge planten werden zo aan het zogenaamde JJ House, een zaak die El Kaouakibi uitbaatte, op kosten van de vzw geleverd. Ook een keuken, waarop de liberale zelf van de leverancier nog een extra korting bedong omdat het voor haar vzw was, zou op maat gemaakt zijn voor haar eigen zaak.

Dat de leiding van de VZW doelbewust facturen vervalste en er een dubbele boekhouding op na hield, zoals het onderzoek lijkt aan te tonen, is wel bijzonder bezwarend voor het Open Vld-parlementslid, dat door haar partij voor zes maanden geschorst is. Haar parlementair werk heeft El Kaouakibi overigens volledig gestaakt, al maanden. Ze is met ziekteverlof.

El Kaouakibi zelf organiseerde al eerder een felle tegenaanval tegen de aantijgingen, door advocaat en politicus Johan Vande Lanotte (Vooruit) in te schakelen, samen met een hele batterij advocaten, waaronder de strafpleiters en broers Souidi. De persconferentie die haar onschuld moest aantonen kreeg zelfs een livestream op de openbare omroep: een behoorlijk stevig platform dus om haar onschuld uit te schreeuwen.

Vande Lanotte schermde daarbij met een stevige eigen financiële doorlichting, die ‘onafhankelijk was verlopen’. Maar als nu blijkt dat er sprake is van vervalsingen van facturen, hebben die doorlichters en de politicus er toch flink naast geschoten.

Op Instagram reageerde El Kaouakibi al fel door te fulmineren ‘dat haar proces enkel in de media wordt gevoerd‘, nadat ze zelf ook dus bijzonder ruime media-aandacht kreeg voor haar verdediging. ‘Perceptie lijkt belangrijker dan de waarheid, en er lijken geen grenzen aan het volgen van een fatsoenlijk proces’, zo haalde ze uit naar de lekken in het dossier. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20