- Een vlammende open brief, gepubliceerd in Le Vif, aan het adres van staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) wordt gretig rondgestuurd door DéFI-voorzitter François De Smet. In die brief noemt schrijver Vincent Engel de staatssecretaris “een schande voor ons land en een schande voor de democratie“. “Niets kon, democratisch gezien, erger zijn dan Theo Francken. Dat is het minste wat democraten, waaronder ik, geloofden. Maar dat was naïef, achteraf gezien”, schrijft de man.
- Dat de links-liberale stadspartij DéFI zich zo manifest achter het protest schaart en mee de eisen van de hongerstakers ondersteunt om een nieuwe regularisatieronde voor mensen zonder papieren te organiseren, is tekenend voor de politieke en maatschappelijke kloof in het dossier, tussen noord en zuid.
- In Franstalig België brachten regeringspartners PS en Ecolo de zaak op de agenda van de federale regering: zij willen dat er een gebaar komt ten opzichte van de hongerstakers. Ze stellen voor om duidelijke criteria voor regularisaties vast te leggen. De Franstalige groenen en socialisten staan onder druk van hun achterban en worden in het dossier mee opgenaaid door PVDA-PTB, die de hongerstakers fel ondersteunt.
- Maar Mahdi zelf zet geen stap achteruit en blijft met vuur zijn zaak verdedigen. Gisteren ging hij in Terzake stevig in debat, vandaag is het de beurt aan Het Laatste Nieuws, om er nog eens zijn “harde” lijn te herhalen. “Ik verander mijn beleid niet omdat mensen beslissen niet meer te eten”, is de titel van het interview, waarin hij verder uithaalt naar PS en Ecolo: “Iedereen mag zeggen dat ze voor een collectieve regularisatie zijn, zolang ze er maar bij zeggen dat het met CD&V niet zal gebeuren.“
- Met zijn houding lijkt Mahdi na negen maanden Vivaldi zijn partij CD&V eindelijk op de koers te zetten waarmee in het verleden ook Open Vld en N-VA – met hun respectievelijk staatssecretarissen Magie De Block (Open Vld) en Theo Francken (N-VA) – electoraal hoge ogen gooiden: een forse, strenge lijn ten opzichte van asielzoekers.
- Maar ook de PS is niet van plan om op haar standpunt terug te komen, zo laat de partij vandaag al aan De Morgen verstaan: “Wij zijn sceptisch dat dit een oplossing zal bieden. Het standpunt van de PS blijft ongewijzigd”, is bij vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS) te horen.
Meer
Politiek