Franse wijnboeren voelen impact van Amerikaanse sancties

De Franse export van wijnen en gedistilleerde dranken bereikte vorig jaar een niveau van 12,1 miljard euro. Dat was 13,9 procent minder dan het jaar voordien. Dat staat in een rapport van de Fédération des Exportateurs de Vins & Spiritueux (FEVS), de federatie van Franse uitvoerders van wijnen en sterke dranken. Een belangrijke oorzaak van de terugval is volgens de federatie de invoerrechten die de Verenigde Staten voor Franse wijnen hebben geïntroduceerd.

Die invoerrechten maken de Franse wijnen voor de Amerikaanse consument gevoelig duurder. Daarnaast is er ook de ongunstige invloed van de coronacrisis, waardoor immers vele restaurants, cafés en taxfree shops over de hele wereld moesten worden gesloten.

Aanslepend conflict

Het voorbije jaar is het inkomen van de Franse producenten van wijnen en sterke dranken uit de export van hun producten met 1 miljard euro ingekrompen. Dat heeft een aanzienlijke impact op de totale Franse economie. De verkoop van wijnen en gedistilleerde dranken in het buitenland is na de luchtvaart en ruimtevaart immers de belangrijkste Franse exportsector.

‘We verwachten wel dat de activiteit dit jaar zal aantrekken’, merken de exporteurs op. ‘De vaccinatiecampagnes betekenen hopelijk een zicht op het einde van de tunnel.’ 

De Verenigde Staten zijn voor de Franse producenten van wijnen en sterke dranken bijzonder belangrijk. Voor de sector vertegenwoordigt de Amerikaanse verkoop immers de belangrijkste buitenlandse afzetmarkt. Een kwart van de export van de Franse wijnen en sterke dranken gaat immers naar de Verenigde Staten.

Vorig jaar viel die verkoop echter met 18 procent tot 3,1 miljard euro terug. ‘Daarbij mag echter niet vergeten worden dat de export twee jaar geleden een sterke stijging had laten optekenen. Veel Amerikaanse invoerders hadden toen immers grotere voorraden opgebouwd om de impact van de introductie van de heffingen gedeeltelijk te kunnen opvangen.’

De Amerikaanse regering heeft aan een aantal producten uit de Europese Unie, waaronder Franse wijnen, bijkomende heffingen opgelegd. Die sancties vormen onderdeel van een aanslepend dispuut – dat inmiddels al zeventien jaar aansleept – met de Europese Unie over subsidies voor vliegtuigbouwers.

China

Ook de verkoop in China viel met 15 procent terug. ‘De wereldwijde pandemie brak in China uit’, stippen de Franse wijnproducenten aan. ‘Dat gebeurde aan de vooravond van het Chinees nieuwjaar, waardoor de Chinese consumptie tijdens die feestperiode compleet instortte.’

De verkoop in Singapore en Hong Kong viel het voorbije jaar met respectievelijk 31 procent en 6 procent terug. Ook de export naar de andere lidstaten van de Europese Unie kende een inkrimping met 6,9 procent. De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk viel met 6,5 procent terug.

De wereldwijde export van champagne en cognac, de populairste exportproducten van de Franse drankenindustrie, verloor vorig jaar een afzet van meer dan 20 procent. In eigen land was er wel sprake van een toegenomen consumptie, maar dat kon de achteruitgang van de export niet goedmaken.

De federatie zegt dit jaar op betere resultaten te hopen, op voorwaarde dat de coronapandemie afneemt. ‘In sommige landen konden tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar alvast enkele positieve signalen worden opgemerkt’, aldus de producenten.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.