Key takeaways
- Franse special forces voerden eind 2024 gedurende meerdere weken geheime oefeningen uit die bekend staan als Persée.
- Bij de oefeningen was het hele commando voor landoperaties van de special forces betrokken, Commandement des Actions Spéciales Terre (CAST), samen met meer dan 3.000 special forces-eenheden.
- De oefeningen omvatten het gebruik van drones en andere geavanceerde technologieën ter voorbereiding op een mogelijke interventie, mochten Wit-Russische troepen Oekraïne aanvallen.
Eind 2024 voerden Franse special forces gedurende meerdere weken geheime oefeningen uit die bekend staan als Persée (Perseus). Deze oefeningen waren bedoeld als voorbereiding op een mogelijke interventie, mochten Wit-Russische troepen Oekraïne aanvallen. Franse bronnen onthulden dat de manoeuvres plaatsvonden in een oefengebied dat sterk leek op het terrein rond de bocht in de rivier de Dnipro ten noorden van Kiev. Bij de oefeningen was het hele commando voor landoperaties van de special forces betrokken, Commandement des Actions Spéciales Terre (CAST), samen met meer dan 3000 special forces-eenheden, waaronder het elite 13e Parachute Dragoon Regiment (13e RDP).
Het gevechtselement kreeg ondersteuning van inlichtingenanalisten, CERES- en CSO-spionagesatellieten, drones, anti-dronetechnologieën, signaalinlichtingen en middelen voor cyberoorlogvoering. Alle elementen werden naar verluidt ingezet in gecamoufleerde tentenkampen voor een realistische tactische setting. Het is aannemelijk dat de Franse president Emmanuel Macron tijdens zijn recente ontmoeting met de Britse premier Keir Starmer de mogelijke inzet van Europese troepen in Oekraïne heeft besproken, een onderwerp dat hij bij eerdere gelegenheden heeft aangekaart. Hij heeft Starmer waarschijnlijk ook ingelicht over oefening Perseus.
Details en doelstellingen van de oefening
Een belangrijk aandachtspunt van deze oefeningen was het gebruik van drones, gebruikmakend van Oekraïnes ervaring met onbemande luchtvaartuigen (UAV’s). CAST zette een gevarieerde vloot van drones in, waaronder zowel de Parrot Anafi MK3 professionele UAV als de Chinese Mavic 3T commerciële quadcopter drone, de laatste aangeschaft om waargenomen capaciteitsgaten in het Franse leger aan te pakken. Het verslag van Intelligence Online roept vragen op over de afwezigheid van first-person view (FPV) aanvalsdrones of drones met AI-ondersteuning tijdens de oefeningen.
Perspectief van het Franse leger op drone-technologie
Verschillende Franse militaire commentatoren hebben de Franse dronefabrikanten bekritiseerd voor hun achterstand in moderne UAV-ontwikkelingen. Dit kan worden toegeschreven aan de Direction Générale de l’Armement (DGA), de Franse afdeling voor wapenaankopen, die geen operationele eisen heeft opgesteld voor FPV drones of een behoefte heeft gespecificeerd voor op AI gebaseerde verbetering van militaire surveillance en andere systemen, ondanks dat deze technologieën als cruciaal worden beschouwd voor hedendaagse oorlogvoering.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!