Franse Senaat wil snellere bouw kernreactoren: “Geen tijd verspillen”

239 stemmen voor en 16 tegen: met een overweldigende meerderheid heeft de Franse Senaat gisteren een wettekst goedgekeurd om de bouw van kernreactoren in het land te bespoedigen.

Waarom is dit belangrijk?

De energietoekomst van Frankrijk is, net als zijn energie-heden, nucleair. Het land wil tegen 2050 koolstofneutraal zijn, en zal om dat doel te verwezenlijken zes nieuwe kernreactoren bouwen. Daarnaast wil president Emmanuel Macron de levensduur van oudere kerncentrales verlengen, en wordt ook verder ingezet op zonne-energie en windmolenparken op zee.

Het nieuws: Frankrijk, eens te meer de nucleaire grootmacht van de EU.

  • De gisteren door de Senaat goedgekeurde wettekst is “een kwestie van geen tijd verspillen”, zo stelde minister van Energie Agnès Pannier-Runacher aan het begin van het debat.
  • Minder ‘red tape’: op gemeentelijk niveau worden voor nieuwe kernreactoren geen vergunningen meer vereist, meldt persbureau AFP. “Dit betekent niet dat de veiligheid en de bescherming van de biodiversiteit onder druk staan, of dat de inspraak van het publiek wordt gelimiteerd”, beklemtoonde de energieminister.
  • Ook krijgen exploitanten van kerncentrales de mogelijkheid gebruik te maken van een “onmiddellijke” eigendomsprocedure om grond te bemachtigen voor de nieuwe reactoren. Dat bericht World Nuclear News.
  • Daarbovenop is de doelstelling geschrapt om het aandeel van kernenergie in de Franse energiemix terug te brengen tot 50 procent.

Achtergrond: Kernenergie is goed voor bijna 75 procent van de elektriciteitsproductie in Frankrijk, maar ex-president François Hollande had in 2015 doorgedrukt dat Parijs dat aandeel in de energiemix moest reduceren tot 50 procent.

  • Om dit te bereiken zouden 14 kerncentrales van het net worden gehaald. In feite werden de twee oudste kernreactoren van het land, in Fessenheim, stilgelegd.
  • President Macron wijzigde die strategie echter een jaar geleden en kondigde de bouw van minimaal zes, maximaal veertien nieuwe kernreactoren aan.

SMR’s

Verder: Ook werden in de wettekst kleine modulaire reactoren (SMR’s of: ‘small modular reactors’) opgenomen bij de mogelijk te bouwen projecten. “Voor elektriciteit van nucleaire oorsprong heeft de decarbonisatiedoelstelling betrekking op de bouw van Europese drukreactoren (EPR’s) en kleine modulaire reactoren tegen 2050”, luidt het.

De ‘unique selling proposition’ van mini-kernreactoren:

  • Net als gascentrales kunnen mini-kerncentrales op elk moment stroom produceren.
  • Het belangrijkste verschil met klassieke kerncentrales is dan weer dat SMR’s gewoon in fabrieken kunnen worden geproduceerd, waarna ze op locatie naar keuze kunnen worden geassembleerd tot een grotere kerncentrale. Dat zou de hoge kosten en risico’s van klassieke kerncentrales deels kunnen omzeilen.

En nu? De wettekst gaat in maart naar het lagerhuis, de Nationale Vergadering. Die kan eventueel nog wat wijzigingen doorvoeren.

(evb)

Meer