Franse regering geeft Apple boete van 1,1 miljard euro

De Franse concurrentiewaakhond slaat techconcern Apple om de oren met een boete van maar liefst 1,1 miljard euro.

Het heeft een decennium geduurd, maar de Franse concurrentiewaakhond kondigt op maandag aan dat Apple 1,1 miljoen euro aan boetes moet betalen voor anti-concurrentiepraktijken.

Apple heeft volgens de instelling zich niet gehouden aan de wetten rond concurrentie in Frankrijk, in zijn distributie- en verkoopsnetwerken.

Volgens het agentschap hebben twee groothandelaars van Apple, Tech Data en Ingram Micro, elk een boete gekregen van respectievelijk 63 miljoen euro en 76 miljoen euro. Zij zouden prijsafspraken hebben gemaakt.

‘Apple en de twee groothandelaars hebben onderling afgesproken om de competitie met elkaar niet aan te gaan en om distributeurs te verhinderen om met elkaar te beconcurreren, waardoor de hele markt vrijgemaakt is voor Apple’, klinkt het.

Vorige maand heeft het Directoraat-Generaal voor Concurrentie, Consumptie en Fraudebestrijding nog een boete van 25 miljoen euro opgelegd aan de reus uit Silicon Valley. Die kwam er nadat Apple niet aan gebruikers liet weten dat een update voor vertraagde iPhones kon zorgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20