Franse economie blijft (lichtjes) groeien, ondanks pijnlijke situatie in Europa

De economie van Frankrijk zal naar verwachting met zo’n 0,3 procent groeien tijdens het derde kwartaal. Dat ondanks de hoge prijzen voor energie en de nog altijd hoge inflatie. 

Dat blijkt uit cijfers die de centrale bank van Frankrijk donderdag publiceerde. De bank ondervroeg in augustus zo’n 8.500 bedrijven over hun verwachtingen voor de komende maanden. Daaruit bleek dat de problemen met de toeleveringsketens, die de groei hadden afgeremd en zorgden voor een gestegen inflatie, vorige maand zijn afgenomen. Ook de proportie van zaken die zich genoodzaakt zagen hun prijzen te verhogen, daalde tijdens augustus.

Volgens de centrale bank verwachten bedrijfsleiders nu dat de groei in september verder zal toenemen. Daar moet echter een kanttekening bij worden gemaakt: die mogelijke groei is asymmetrisch. De dienstensector zal het in september waarschijnlijk goed doen, terwijl de bouwsector en de industrie juist zouden kunnen inkrimpen, blijkt uit de enquête. 

Inflatie licht gedaald

Hoewel bedrijfsleiders gematigde positieve gevoelens hebben over de economische situatie, verwachten sommige analisten dat de groei alsnog zal dalen in het laatste kwartaal van 2022. Volgens het Institut national de la statistique et des études économiques (Insee), het onderdeel van het Franse ministerie van Economische zaken, Financiën en Industrie dat statistische data verzamelt en analyseert, lijkt de kans op een stagnatie tijdens het vierde kwartaal reëel.

Dat zou verklaard kunnen worden door een reeks factoren. De energiecrisis, die ook in Frankrijk lelijk huishoudt, is er een van. Een andere belangrijke factor is de inflatie, die in het land nu zo’n 5,8 procent bedraagt, een lichte daling tegenover de 6,1 procent die in juli werd opgetekend, maar nog altijd een stuk hoger dan centrale bankiers graag zouden zien. 

Recessie nipt vermeden

Ook tijdens het tweede kwartaal kon de Franse economie een lichte groei van 0,5 procent optekenen, een verbetering tegenover de onbestaande groei in de eerste drie maanden van 2022. Hoewel dat beter was dan analisten destijds hadden verwacht, flirtte het land toen al met een technische recessie (een periode van twee opeenvolgende kwartalen waarin de economische activiteit afneemt). 

Hoewel Frankrijk dat tot nu toe heeft kunnen vermijden, in tegenstelling tot landen als de Verenigde Staten (hoewel veel economen daar nog altijd niet van een recessie spreken, ondanks de technische definitie), bestaat de kans nog altijd dat het land alsnog in een recessie kan belanden. 

De inflatie zou in de komende maanden immers nog altijd kunnen doorwegen, terwijl de grootste test nog moet komen: Europa staat immers een kille winter te wachten indien de Russische dictator Vladimir Poetin de gaskraan dicht houdt, waardoor energieprijzen nog verder zouden kunnen stijgen. Hoewel Frankrijk minder afhankelijk is van Russische fossiele brandstoffen dan bijvoorbeeld buurland Duitsland, is het verre van energie-onafhankelijk van het Kremlin.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20