Franse afvalgigant in de maak na bod van Veolia op Suez

De Franse groep Veolia, actief in afvalverwerking en waterzuivering, wil een wereldleider worden door zijn land- en sectorgenoot Suez in te lijven.

Veolia heeft zondag aan de energiegroep Engie, grootaandeelhouder van Suez, een bod van 2,9 miljard euro gedaan voor het grootste deel van het belang van Engie in Suez. Dat heeft Veolia bekendgemaakt.

Samen zouden ze afval- en waterreus vormen van zowat 40 miljard euro omzet. ‘Op de wereldmarkt is omvang van cruciaal belang om het werkmateriaal te financieren dat nodig is voor de milieutransitie van steden en industrieën’, verklaarde Veolia-CEO Antoine Frérot.

Het bod slaat op 29,9 procent in Suez. Engie bezit een participatie van in totaal 32 procent. Als die deal rond zou raken, wil Veolia een publiek bod uitbrengen voor de rest van de aandelen. Een aankoop van het geheel wordt geraamd op zowat 10 miljard euro. Engie liet zondagavond weten dat het bedrijf ‘het voorstel in de komende weken zal bestuderen.’

Engie, het vroegere GDF Suez, is in volle transformatie. Het bedrijf wil zich focussen op de energietransitie, met als activiteiten energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en gasinfrastructuur. In België staat een kernuitstap gepland.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20