Frankrijk wil ‘Black Friday’ verbieden

Voormalig Frans minister van Ecologie Delphine Batho heeft samen met een reeks volksvertegenwoordigers een amendement ingediend dat promotiecampagnes rond ‘Black Friday’ moet gaan verbieden.

Volgens Batho is sprake van ‘een asociaal consumptiemodel dat haaks staat op de ecologie en de overconsumptie promoot’. Batho diende tussen 2012 en 2013 in de regering van François Hollande. Het amendement wil de antiverspillingswet versterken, maar kan de ‘Black Friday’ van dit jaar niet meer beïnvloeden.

‘Black Friday’ is in de Verenigde Staten de dag na Thanksgiving Day. Traditioneel betekent die vrijdag het startschot voor het seizoen van de kerstaankopen. Sinds enkele jaren promoten retailers het fenomeen ook in onze contreien. Ze beloven die dag grote kortingen. Uit een enquête van iUseCoupon bleek recent dat ruim 2 op elke 3 Fransen plannen heeft om die dag aankopen te verrichten.

De volksvertegenwoordigers stellen voor om alle reclame rond ‘Black Friday’ als ‘agressieve commerciële praktijken’ te brandmerken. Elke overtreding zou bijgevolg gestraft worden met tot 2 jaar gevangenis. Daarnaast kunnen boetes oplopen tot 300.000 euro en meer. 

‘Black Friday’: 1 miljoen colli’s, enkel in Parijs

Eerder deze week had ook Elisabeth Borne, de huidige Franse minister van Ecologie, gewaarschuwd voor de ‘consumptiegekte’ die met ‘Black Friday’. gepaard gaat en de gevolgen daarvan voor het milieu. “Ik wil één cijfer meegeven’, zei Borne op de Franse zakenzender BFMtv: ‘Vorig jaar ging het om 1 miljoen colli’s, enkel in Parijs. De gevolgen voor onze CO2-uitstoot zijn niet min.’

‘Block Friday’

Klimaatactivisten waaronder Youth for Climate en Attac verzamelen zich ondertussen zowat overal in Frankrijk onder de slogan ‘Block Friday’. Op die manier willen ze naar eigen zeggen actie voeren tegen ‘de grote braderie van de planeet’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20