Een echt conflict tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk lijkt nakender met de dag. Beide landen komen maar niet overeen over de visvangst in het Kanaal, en de problemen rond het AUKUS-pact met Australië strooien extra zout in de wonde.
Zondag spraken de leiders van beide landen af, aan Franse kant president Emmanuel Macron en aan Britse zijde premier Boris Johnson. Ze bespraken het visconflict, maar trokken hier andere conclusies uit. De Fransen spreken over het zoeken van een gulden middenweg, Johnson houdt het been stijf.
Hoewel eerst een mogelijk akkoord werd besproken, althans volgens de Franse president, lijkt de situatie helemaal te keren. De Britten hebben Frankrijk gewaarschuwd om binnen de 48 uur te stoppen met hun pesterijen en dreigtaal, of het zal er gaan stuiven.
Visvergunningen
De rechtstreekse aanleiding van het conflict is het toekennen van visvergunningen in het Kanaal. Sinds de Brexit moeten Franse vissers een licentie krijgen om te mogen vissen in Britse wateren. Hoewel overeengekomen was dat die licenties louter een formaliteit waren, begonnen de Britten al snel het merendeel van die aanvragen te weigeren.
Dit leidde tot de eerste wrevel, waarna de Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune aangaf na te denken over eventuele repercussies. Zo reikte hij het toedraaien van de energiebevoorrading voor de Britse Kanaaleilanden (die voor de Franse kust liggen) aan als dreigingsmiddel.
De situatie bereikte afgelopen week een nieuw hoogtepunt, toen de Franse marine de Britse dregger Cornelis Gert Jan in beslag nam: die zou niet aan de juiste licenties voldoen, hoewel de booteigenaar dat betwist.
AUKUS
Bijkomend is er nog de AUKUS-problematiek. Het AUKUS-pact was een geheim akkoord van Australië met de VS en VK om de positie van het land in Zuidoost-Azië te versterken, en zo de macht van China wat in te perken.
Frankrijk had al enkele jaren een contract om onderzeeërs te leveren aan Australië, maar zag dat plots vernietigd worden: in de plaats van Frankrijk gaat Australië eigen duikboten maken, met de steun van de VS en Groot-Brittannië. De landen onderhandelden dit pact stiekem, Frankrijk werd pas ingelicht toen alles in kannen en kruiken was. Ongetwijfeld was dit ook één van de zaken die Macron op tafel legde bij de Britse premier Johnson.
Hoe of wanneer de lopende problemen tussen beide landen opgelost raken weet niemand. Wat de repercussies van het Verenigd Koninkrijk zullen zijn als die 48 uur zijn verstreken, is ook nog koffiedik kijken.
(evb)