De Franse premier Elisabeth Borne heeft aangekondigd dat haar regering de grote distributeurs zoals supermarktketens de toestemming zal geven om uitzonderlijk brandstof met verlies te verkopen. Volgens een wet uit 1963 is dat normaal gezien verboden. De grote vraag is of die maatregel de prijzen aan de pomp zal doen dalen.
In het nieuws: Frankrijk wil de prijzen aan de pomp opnieuw verlagen.
- Borne pakt daarom uit met een verrassende maatregel: brandstof mag met verlies verkocht worden. Die ingreep springt in het oog, omdat dat bij wet verboden is bij onze zuiderburen. Maar soms worden uitzonderingen toegestaan.
- Er is niet veel geweten over de praktische uitwerking.
- Noch het kader, noch de duur van de maatregel is bekend: Borne sprak van “enkele maanden”. Minister van Economie Bruno Le Maire schat dat de maatregel “begin december” van kracht wordt.
- We weten ook niet voor wie de nieuwe maatregel zal gelden. Die zal naar alle waarschijnlijkheid gericht zijn op grote industriële groepen zoals TotalEnergies, die de productie, raffinage en distributie van brandstoffen controleren, of grote distributeurs. Hoe dan ook, onafhankelijke tankstationhouders maken zich grote zorgen, omdat ze niet zullen kunnen concurreren met de grote groepen.
- Voorts is het de vraag of de brandstofprijzen daadwerkelijk zullen dalen. Grote distributeurs nemen 60 procent van de brandstofverkoop in Frankrijk voor hun rekening. De marges op de verkoop daarvan bedragen slechts 1 à 3 procent. Er is dus erg weinig speelruimte. Net als in België bestaat het grootste deel van de brandstofprijs uit belastingen.
- En zelfs als de prijzen dalen, hoe kunnen we er dan zeker van zijn dat de distributeurs dat niet compenseren door de prijzen van andere producten te verhogen?
Inflatie
Zoom out: Tijdens de koopkrachtcrisis van 2022 voerde de Franse regering een korting in om de prijzen aan de pomp omlaag te krijgen. Maar aan deze maatregel kwam begin dit jaar een einde.
- Sommige grote groepen hebben ook een geste gedaan: TotalEnergies bood vorig jaar een korting van 20 eurocent.
- Een tijdlang beschermden deze maatregelen de koopkracht van de Fransen. Maar in 2023 kregen de autobestuurders opnieuw rake klappen, want er was even een brandstoftekort door stakingen bij raffinaderijen.
- TotalEnergies heeft uiteindelijk beslist om zijn prijzen te beperken tot 1,99 euro per liter voor heel 2023.
- In België wordt er gewerkt met het cliquet-systeem, waarbij de accijnzen worden aangepast aan de brandstofprijzen. Als de prijzen boven een bepaald plafond stijgen, wordt de accijns verlaagd en omgekeerd. Een maatregel die tot nu toe effectief is gebleken.
Olieprijzen
De context: De olieprijzen stijgen opnieuw
- De prijs van een vat Brent-olie flirt met de 95 dollar. Die prijs is de voorbije dagen met 11 procent gestegen.
- De belangrijkste redenen zijn bekend: OPEC+ heeft aangekondigd zijn productiebeperkingen te verlengen tot het einde van het jaar. Daarnaast putten de Verenigde Staten hun strategische reserves uit. Tot slot trekt de vraag in China weer aan, na een matig herstel na de coronacrisis.
- Deze 3 economische tendensen zullen de olieprijzen en meer in het algemeen de inflatie waarschijnlijk aanwakkeren. Sommigen verwachten dat de olieprijs opnieuw de kaap van 100 dollar per vat zal ronden.
- In ons land betalen we momenteel 1,9180 per liter voor Super 95, 2,1390 euro per liter voor Super 98 en 1,1812 euro per liter stookolie (bij minder dan 2.000 liter).
(ns/evb)