De discussie woedt al een tijdje: welke vormen van energie vallen nu onder het label ‘groen’, en kunnen dus met een ‘Green Deal’ en enorme hervormingsplannen opnieuw mee ondersteund worden? Want de EU staat klaar om met 750 miljard euro te zwaaien om die groene revolutie mogelijk te maken.
- Maar voor de Franse president Emmanuel Macron is het al lang duidelijk: ook kernenergie is een integraal onderdeel van die revolutie. Ze stoot immers geen CO2 uit. Het afval, dat nemen de Fransen er wel bij: 70 procent van hun elektriciteitsproductie komt uit nucleaire centrales.
- En de Fransen hebben onlangs beslist om opnieuw massaal in kernenergie te investeren, in een nieuwe lading kleine, modulaire reactoren. Die komen overigens zoals traditioneel het geval is, ook lekker dicht bij de buurlanden. Zelfs al sluiten de Belgische centrales dus, wat iedereen verwacht dat volgende week gebeurt, dan is het ‘nucleaire gevaar’ helemaal niet weg.
- De kernvraag of die kernenergie nu ook het groene label krijgt of niet, ligt fors op tafel binnen de EU. Net overigens zoals aardgas, waarvan sommigen willen lobbyen dat het ook ‘groen’ wordt genoemd. Of beter dan ‘transitiebrandstof’, een soort tussenstap dus, die dan meteen ook geld kan krijgen.
- Daarvoor gooide Frankrijk het op een akkoordje met een paar Oost-Europese landen: het nucleaire in ruil voor aardgas. Tegenover die groep staan onder meer Oostenrijk, Duitsland, Portugal en Denemarken. Zeker naar de positie van de nieuwe Duitse coalitie kijkt iedereen reikhalzend uit.
- België heeft een bijzondere positie in het debat, omdat het ter vervanging van kerncentrales ook naar aardgas gaat. In Europese vergaderingen is daar al regelmatig lacherig over gedaan: zeker met de huidige aardgasprijzen lijkt het voor andere EU-landen een compleet gekke beslissing. Maar die zou, met ‘dank’ aan onder andere Polen en Hongarije dus nog EU-centen kunnen opleveren straks, als ook aardgas als ‘groen’ of ‘transitie’ erkend wordt.