Frankrijk raakt zijn status van meest bezochte land ter wereld kwijt

Tegen eind volgend decennium zal Frankrijk zijn kroon als belangrijkste toeristische bestemming van de wereld moeten afgeven. Het marktleiderschap zal immers door China worden overgenomen. Dat is de boodschap van een rapport van het onderzoeksbureau Euromonitor International. Het Chinese toeristische succes zal volgens de studie vooral te danken zijn aan bezoekers uit de onmiddellijke buurlanden, maar ook aan de groeiende welvaart van de middenklasse op het Aziatische continent.

Bovendien wordt gerekend op een verdere versoepeling van de visum-vereisten voor bezoekers uit andere Aziatische landen.

Sportevenementen

“Regionale reizen kennen in Azië een sterke groei,” benadrukt Wouter Geerts, reisanalist bij Euromonitor. “Verwacht mag worden dat het Aziatische regionale toerisme dit jaar een groei met 10 procent zal kennen. Bovendien lopen ook de gemiddelde reisbudgetten van de toeristen verder op. Op dit ogenblik wordt het Aziatische toerisme voor 80 procent gedragen door reizigers uit de eigen regio.”

Er mag volgens Geerts de volgende periode ook een bijkomende impuls worden verwacht van een aantal belangrijke internationale sportevenementen, zoals de Olympische Zomerspelen van Tokio over twee jaar en de Olympische Winterspelen van Peking over vier jaar.

Dit jaar zullen in China 4,7 miljard binnenlandse toeristische uitstappen kunnen worden geregistreerd. Dat zal volgens Euromonitor over vijf jaar met 42,5 procent tot 6,7 miljard reizigers zijn opgelopen.

“Toerisme is een belangrijke pijler van de Chinese economie en het land heeft de voorbije periode veel geïnvesteerd in de verbetering van de toeristische infrastructuur,” zegt Geerts. “Ook in de rurale economie van het land wordt het toerisme nu als een hefboom ingezet. Bovendien heeft de Chinese regering vorig jaar een nieuw toeristisch programma aangekondigd, gericht op conservatie, een culturele diversiteit en een ecologische duurzaamheid.”

Visum

Wel waarschuwt Geerts dat het voor vele toeristen buiten Azië vaak bijzonder complex is om een reis naar China te ondernemen. Onder meer wordt opgemerkt dat voor een visum vaak een hoog bedrag moet worden betaald. Dat geldt zeker voor reizigers uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Uit het rapport blijkt verder dat dit jaar in totaal 1,5 miljard internationale toeristische reizen zullen worden ondernomen. “Dat betekent een stijging met 5 procent tegenover vorig jaar,” zeggen de onderzoekers. “Omdat vooral in grote economieën een sterke groei kan worden geteld, zouden de inkomsten van de toeristische sector met ongeveer 11 procent kunnen toenemen.”

Tegen eind volgend decennium zal het internationale toerisme volgens Euromonitor nog met ruim 1 miljard extra reizigers zijn toegenomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20