Frankrijk overweegt nucleaire bescherming voor Europese bondgenoten

Frankrijk overweegt nucleaire bescherming voor Europese bondgenoten
De Franse president Emmanuel Macron – GONZALO FUENTES/POOL/AFP via Getty Images

Key takeaways

  • Franse president Emmanuel Macron stelt voor om de Franse nucleaire afschrikkingsparaplu uit te breiden naar Europese bondgenoten.
  • Macron benadrukt dat Europa meer defensiecapaciteit nodig heeft en Oekraïne moet blijven steunen.
  • Macron pleit voor Europese autonomie en een alomvattende strategie om vrede in Oekraïne te bereiken.

Franse nucleaire afschrikkingsstrategie

De Franse president Emmanuel Macron kondigde zijn intentie aan om een strategische discussie te starten over de mogelijke uitbreiding van Frankrijks nucleaire afschrikkingsparaplu naar zijn Europese bondgenoten. Hij benadrukte de noodzaak voor Europa om standvastig te blijven in haar steun aan Oekraïne en tegelijkertijd haar eigen defensiecapaciteit te versterken, zo meldt CNN.

Macron onderstreepte dat Frankrijks nucleaire voorraad een cruciaal element is van de nationale veiligheid en een beschermingsniveau biedt dat dat van veel buurlanden overtreft. Hij bevestigde dat de uiteindelijke autoriteit over het gebruik van kernwapens bij de Franse president als opperbevelhebber van de strijdkrachten ligt.

Internationale reacties

Deze uitspraken leidden tot scherpe kritiek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov, die Macrons retoriek als een directe bedreiging voor Rusland bestempelde. Lavrov wees op Macrons uitspraken over mogelijke militaire samenwerking met Europese landen en Groot-Brittannië op het gebied van kernwapens als bewijs van deze vermeende dreiging.

Macron waarschuwde ook dat Europa een nieuw tijdperk ingaat dat gekenmerkt wordt door grotere veiligheidsuitdagingen en drong aan op zelfgenoegzaamheid tegenover de Russische agressie. Hij erkende een verschuiving in het beleid van de VS ten opzichte van het conflict in Oekraïne, waarbij hij verwees naar de verminderde steun voor Oekraïne en de onzekerheid over toekomstige toezeggingen. Hoewel Macron zijn vertrouwen uitsprak in blijvende steun van de VS, benadrukte hij het belang van Europese paraatheid voor het geval deze steun afneemt.

Trans-Atlantische samenwerking

Macron herhaalde de toewijding van Frankrijk aan zowel de NAVO als het trans-Atlantische partnerschap, terwijl hij pleitte voor meer Europese autonomie op het gebied van defensie en veiligheid. Hij kondigde plannen aan voor een top met Europese leiders in Parijs volgende week om een alomvattende strategie te ontwikkelen voor het bereiken van een duurzame vrede in Oekraïne, mogelijk inclusief de inzet van vredestroepen nadat een staakt-het-vuren is bereikt.

Deze besprekingen volgen op soortgelijke voorstellen van Friedrich Merz, de waarschijnlijke volgende Duitse kanselier, die gepleit heeft voor nauwere samenwerking tussen Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland op het gebied van nucleaire afschrikking. De huidige Duitse kanselier Olaf Scholz benadrukte echter het belang van het behoud van de trans-Atlantische samenwerking binnen de NAVO, in het bijzonder in de context van regelingen voor het delen van kernwapens, waar Duitsland momenteel aan deelneemt.

Dialoog met Europese naties

Macron heeft eerder laten doorschemeren dat hij open staat voor discussies over het delen van nucleaire afschrikking met Europese bondgenoten. Hij suggereerde dat Frankrijk een dialoog zou kunnen aangaan en zelfs gezamenlijke oefeningen zou kunnen doen met Europese naties die geïnteresseerd zijn in het verdiepen van hun betrokkenheid bij Franse nucleaire capaciteiten.

Deze ontwikkelingen komen na een belangrijke topontmoeting tussen Macron, de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de Britse premier Keir Starmer, die plaatsvond te midden van oplopende spanningen rond het conflict in Oekraïne.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00