Frankrijk zet vaart achter nationalisering EDF: “Zo kunnen we sneller nieuwe kerncentrales bouwen”

Frankrijk zet vaart achter nationalisering EDF: “Zo kunnen we sneller nieuwe kerncentrales bouwen”
Bruno Le Maire& Emmanuel Macron – Getty Images

De Franse staat kondigde vandaag de details aan van de financiële operatie die energiereus EDF van de beurs moet halen en weer volledig in staatshanden brengt. “Dit versterkt onze energie-onafhankelijkheid en zal EDF de nodige middelen geven om zijn plannen voor nieuwe kernreactoren te versnellen”, verklaarde minister van Economie Bruno Le Maire.

De Franse staat, die al de meerderheidsaandeelhouder is, legt een kleine 10 miljard euro neer om de circa 16 procent van de aandelen die hij niet bezit ook in handen te krijgen, waardoor EDF (voluit Electricité de France) weer voor 100 procent in overheidshanden komt. Het gaat om een royaal bod waar beleggers wellicht zonder veel morren op zullen ingaan.

Daardoor verdwijnt EDF, in België vooral bekend van zijn dochterbedrijf Luminus, straks van de beurs. De staat krijgt zo meer armslag om de slechte financiële situatie van de energiereus – ironisch genoeg mede veroorzaakt door het prijsplafond voor gas en elektriciteit die de staat oplegde – op te ruimen zonder bemoeienis van andere aandeelhouders.

Energie-onafhankelijkheid

Al benadrukt het communiqué van Le Maire vooral het geopolitieke signaal. Hij spreekt van “een waarborg voor de energie-onafhankelijkheid en -soevereiniteit van Frankrijk”, omdat de staat nu eigenhandig de productie én de distributie op zeer lange termijn zal kunnen plannen. De Franse regering gaat daartoe ook een nieuwe voorzitter-CEO voor EDF benoemen, ter vervanging van huidig topman Jean-Bernard Lévy.

Le Maire spreekt van “het grootste industriële project in veertig jaar” voor Frankrijk, met twee pijlers: kernenergie en hernieuwbare energie.

Plan Belfort

De leidraad volgens Le Maire is het plan dat president Macron in februari aankondigde in de stad Belfort: de bouw van zes nieuwe kernreactoren van de nieuwe generatie (van het type EPR2, of European Pressurized Reactor) tegen 2050, plus de voorbereiding op mogelijk nog eens acht bijkomende.

Daarnaast moeten de bestaande kerncentrales, die kampen met roest en andere slijtageproblemen, grondig gerenoveerd worden. EDF beheert momenteel 56 kernreactoren in Frankrijk, die samen goed zijn voor 70 procent van de nationale stroombevoorrading.

Eigen windmolen- en zonneparken moeten de Franse energie-onafhankelijkheid nog verder een boost geven.

“Deze werven zullen het bedrijf voor de komende decennia binden, waarbij EDF een cruciale rol zal blijven spelen in de energievoorziening van Frankrijk. Daarom wil de Staat erover waken dat EDF over een passend bestuur en de nodige middelen, met name financiële, beschikt om deze missie van nationaal belang op lange termijn te volbrengen”, schrijft het Franse ministerie van Economie.

(as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.