Bereidt Frankrijk een “nucleaire alliantie” voor binnen de Europese Unie?

Bereidt Frankrijk een “nucleaire alliantie” voor binnen de Europese Unie?
Agnès Pannier-Runacher – Ludovic MARIN / AFP via Getty Images

De Franse minister van Energie Agnès Pannier-Runacher ontmoet dinsdag in de Zweedse hoofdstad Stockholm twaalf van haar ambtgenoten. Het doel: de lancering van een “nucleaire alliantie” binnen Europa.

Waarom is dit belangrijk?

Nadat de kernramp in Fukushima gebeurde, raakten veel landen rond de wereld in paniek. Zij wilden opeens zo snel mogelijk afstappen van kernenergie. Maar de voorbije jaren lijkt het sentiment steeds meer te keren. Zelfs Japan wil nu weer nieuwe kernreactoren bijbouwen.

In het nieuws: Het kabinet van de minister bevestigde de geruchten bij de website Euractiv.

  • De Franse minister zal vertegenwoordigers ontmoeten van Bulgarije, Kroatië, Italië, Polen, Finland, Nederland, Roemenië, Slowakije, Hongarije, Tsjechië, Slovenië en Zweden. 
  • Voorlopig zijn echter nog geen details bekend over hoe zo’n alliantie er zou uitzien. De landen zouden overwegen om een gezamenlijke verklaring af te leggen, maar dat is nog niet bevestigd.
  • Volgens het kabinet van de minister willen de landen “een sterk signaal geven” over kernenergie. De energievorm is nodig om de klimaatdoelstellingen te halen en de energiezekerheid van Europa te verzekeren, volgens woordvoerders van de minister.
  • Toch opvallend: De Belgische minister van Energie, Tinne Van der Straeten, liet alvast weten dat België niet van de partij zal zijn. “Ik heb geen formele uitnodiging gekregen”, zei de minister tegen journalisten in Stockholm.

Nucleaire waterstof

Ook opgemerkt: Pannier-Runacher wil ook dat de Europese Commissie nucleaire waterstof opneemt in de strategie van de EU. 

  • De Franse minister van Energie klopt rechtstreeks aan bij EU-commissaris voor Energie Kadri Simson. Zij stuurde daar een brief naar, waarin ze vraagt dat de EU kernenergie opneemt onder de energiebronnen die gebruikt kunnen worden om groene waterstof te produceren.
  • Begin februari ontstond nog ophef over de kwestie, nadat bleek dat Spanje en Duitsland zich tegen nucleaire waterstof kantten. Daardoor dreigt de bouw van een belangrijke waterstofpijpleiding tussen Barcelona en Marseille, het BarMar-project, stil te vallen.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.