Sinds enkele maanden zijn de EU-landen (moeizaam) in debat over de hervormingen die nodig zijn in het blok om de energietransitie te versnellen. Frankrijk, een fervent voorstander van kernenergie, volhardt in zijn standpunt: kernenergie moet als groen worden beschouwd in Europese teksten.
Frankrijk tot alles bereid om kernenergie te verdedigen: “We zullen onze onafhankelijkheid nooit opgeven, het is in het belang van heel Europa”

Waarom is dit belangrijk?
Met als doel de energietransitie te versnellen, proberen Europese landen het eens te worden over nieuwe doelstellingen voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Het probleem is dat ze (min of meer) overeenstemming bereiken over de te bereiken cijfers, maar niet over de manier om die doelen te bereiken. Er is een tweestrijd tussen twee kampen: Frankrijk (voor kernenergie) tegenover Duitsland (tegen kernenergie).In het nieuws: Frankrijk bevestigt opnieuw zijn vastberadenheid.
- Op donderdag heeft de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire een nieuwe “pro-kernenergie” toespraak gehouden.
- Zijn verklaringen hebben het voordeel van duidelijkheid: Parijs zal tot het einde vechten om kernenergie een belangrijke plaats te laten behouden in de Franse elektriciteitsmix… en om aan de Europese richtlijnen op dit gebied te voldoen.
Het gedetailleerde standpunt: krachtige verklaringen.
- “Kernenergie is absoluut een rode lijn voor Frankrijk. En Frankrijk zal geen van zijn concurrentievoordelen op het gebied van kernenergie opgeven”, verzekerde Le Maire tijdens een symposium van de Franse elektriciteitsunie.
- “De Franse kernenergie staat niet ter discussie en zal nooit ter discussie staan. We zullen ermee moeten werken en we zijn ervan overtuigd dat het niet alleen in het belang van Frankrijk is, maar ook in het belang van het Europese continent.”
- “Zij die denken dat ze Frankrijk op welke manier dan ook kunnen laten terugdeinzen op het gebied van kernenergie, vergissen zich zwaar. We zullen nooit toegeven op de onafhankelijkheid van Frankrijk”, voegde hij eraan toe.
- Volgens hem stelt kernenergie de Fransen in staat om “een eerlijke prijs te betalen, namelijk een stabiele prijs, een prijs die dicht bij de nationale elektriciteitsproductiekosten ligt en een prijs die de concurrentiepositie van de nationale industrie garandeert ten opzichte van de Europese concurrentie en internationale concurrentie”.
Soevereine keuzes
Ook genoteerd: De Franse minister heeft ook rechtstreeks kritiek geuit op Duitsland, een van zijn belangrijkste tegenstanders in zijn streven naar een zo gunstig mogelijke positie voor kernenergie in Europese teksten.
- “Iedereen moet de soevereine keuzes van elk land respecteren met betrekking tot de energiemix. Duitsland heeft aangegeven dat ze de Franse energiekeuzes zullen respecteren. Dat is goed nieuws. We hebben altijd respect gehad voor de Duitse keuzes. En het zou nooit bij me opkomen om de energiekeuzes van welk land dan ook te bekritiseren”, verklaarde hij.
- Vlak voor de verklaringen van Le Maire had de Duitse staatssecretaris van Economie en Klimaat, Stefan Wenzl, verklaard dat hoewel Duitsland “diverse keuzes van andere lidstaten zoals Frankrijk respecteert, die op een vergelijkbare manier kunnen bijdragen aan het bereiken van klimaatneutraliteit”, zij “niet kunnen accepteren dat kernenergie als hernieuwbaar wordt gedefinieerd”.
Blokkade nog steeds aan de gang
De context: een nog steeds geblokkeerde RED.
- Frankrijk heeft medio mei op het nippertje de definitieve goedkeuring van de richtlijn inzake hernieuwbare energie (RED III) geblokkeerd om ervoor te zorgen dat de tekst zo gunstig mogelijk is voor kernenergie. Deze beslissing heeft sommige Europese partners erg geïrriteerd.
- Ter herinnering, deze tekst wordt als cruciaal beschouwd om de Europese doelstellingen van 55 procent vermindering van broeikasgassen en een aandeel van 42,5 procent hernieuwbare energie in de energiemix van de EU tegen 2030 mogelijk te maken.
- Met name artikel 22 van de tekst, met betrekking tot waterstof uit kernenergie, is niet naar de zin van Frankrijk. Hoewel enkele weken eerder een compromis was bereikt om beide partijen tevreden te stellen, vond Parijs uiteindelijk dat de voorwaarden voor het gebruik ervan niet gunstig genoeg waren.
(as/ns)