Frankrijk heeft hoogste vruchtbaarheidsgraad van Europese Unie

Frankrijk heeft binnen de Europese Unie de hoogste vruchtbaarheidsgraad, gevolgd door Zweden, Ierland, Denemarken en Groot-Brittannië. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. Spanje en Italië sluiten de ranglijst. Er wordt wel aan toegevoegd dat de Europese Unie meer geboortes nodig heeft om zijn bevolking op peil te houden.

Uit de studie bleek dat twee jaar geleden in de Europese Unie in totaal 5.148 miljoen borelingen konden worden geteld. Het jaar voordien werden 5.103 geboortes geregistreerd. Daarbij wordt opgemerkt dat de Europese vrouw een gemiddelde vruchtbaarheidsgraad van 1,6 geboortes laat vaststellen.

Dat is volgens Eurostat echter onvoldoende om de Europese bevolking op peil te houden. Geraamd wordt dat in de ontwikkelde wereld een gemiddeld niveau van 2,1 geboortes noodzakelijk is om te vermijden dat voor een inkrimping moet worden gevreesd.

Economische problemen

In het algemeen moet volgens Eurostat worden gesteld dat de zuidelijke regio’s, die de voorbije jaren ook met de zwaarste economische problemen dienden af te rekenen, de laagste vruchtbaarheidsgraad laten optekenen.

Frankrijk leidt de rangschikking met 1,92 geboortes per vrouw, gevolgd door Zweden (1,85), Ierland (1,81) en Denemarken en Groot-Brittannië (1,79). Helemaal onderaan staan Spanje en Italië met een gemiddelde van 1,34 geboortes per vrouw, voorafgegaan door Portugal (1,36), Cyprus en Malta (1,37), Griekenland (1,38) en Polen (1,39).

Uit het onderzoek bleek verder dat in Duitsland per inwoonster 1,59 geboortes telt. Er werden in het land echter wel een recordaantal van 792.131 kinderen geboren. Dat moet volgens de onderzoekers echter vooral worden toegeschreven aan de impact van de migranten, waar vrouwen een veel hoger vruchtbaarheidsniveau melden.

Tienermoeders

Verder wordt nog gemeld dat vrouwen in de Europese Unie gemiddeld hun eerste kind krijgen op 29-jarige leeftijd. Dat varieert van een 26-jarige leeftijd in Bulgarije tot een 31-jarige leeftijd in Italië. Anderzijds wordt opgemerkt dat het grootste aantal tienermoeders moet worden opgetekend in Roemenië, Bulgarije en Roemenië.

Nog blijkt dat Finland de sterkste concentratie grote gezinnen heeft. In het land heeft ongeveer 10 procent van de moeders minstens vier kinderen.

In het algemeen neemt de vruchtbaarheidsgraad in de Europese Unie al decennia af. Zestien jaar geleden werd een dieptepunt van 5 miljoen geboortes opgetekend. Sindsdien werd wel een licht herstel opgetekend, maar dat is de jongste vier jaar grotendeels afgevlakt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20