Frankrijk en Duitsland willen ‘zo snel mogelijk dit jaar’ een proefproject lanceren rond de digitale euro, een cryptoachtige munt die de Europese Centrale Bank zou uitgeven. Parijs en Berlijn willen te allen prijze vermijden dat het digitale betaalverkeer in Europa straks gedomineerd wordt door Bitcoin, de digitale munten van Amazon of Facebook of de digitale yuan uit China.
De digitale euro was woensdag een van de onderwerpen in het bilaterale overleg tussen de Duitse minister van Financiën Olaf Scholz en zijn Franse collega Bruno Le Maire. Na afloop bevestigden ze hun ‘sterke steun’ voor het voorbereidende werk door de Europese Centrale Bank (ECB) voor zo’n puur digitale Europese munt. Het duo stelde een eerste proefproject in het vooruitzicht. ‘Nog dit jaar, en zo snel mogelijk’, verklaarde Le Maire.
Officieel heeft de Europese Centrale Bank nog niet beslist over de lancering van een eigen cryptoachtige munt, maar de druk wordt almaar groter door de opkomst van Bitcoin en de initiatieven van andere mogendheden en dan vooral China. Overal ter wereld schieten CBDC’s, of ‘central bank digital currencies’, als paddenstoelen uit de grond. Het gaat om digitale munten die doorgaans draaien op blockchain, de technologie achter Bitcoin, en uitgegeven worden door centrale banken.
Bitcoin, Amazon en digitale yuan
Dat Scholz en Le Maire haast maken, is verbonden met de vrees dat andere alternatieve betaalvormen over enkele jaren het Europese veld al bezet zullen hebben nog voor de digitale euro operationeel is. De concurrentie komt van drie kanten:
- Cryptomunten als Bitcoin of Ether
- De digitale munten van techreuzen als Facebook en Amazon die wellicht in aantocht zijn
- Andere CBDC’s, met de digitale yuan als frontrunner
Le Maire haalde zowel ‘private munten’ als ‘andere publieke munten’ aan als een van de redenen aan om vaart te maken. Volgens hem staat niets minder dan de ‘financiële soevereiniteit’ en de ‘strategische autonomie’ van Europa op het spel. ‘De digitale euro moet het sluitstuk zijn van een onafhankelijk Europees continent’, verklaarde de Franse minister van Financiën.
In de huidige plannen van de ECB wordt de digitale euro vooral geconcipieerd als een betaalmiddel voor het grote publiek, zeg maar een vorm van digitale cash die complementair is met traditioneel contant geld. Waar minder duidelijkheid over is: moet de digitale euro daarnaast ook een munt zijn op de mondiale geldmarkten waarmee grote financiële spelers betalingen of wisseltransacties kunnen doen? Le Maire laat uitschijnen van wel. ‘Dit project moet de internationale rol van de euro versterken.’
Lees ook:
- Een overzicht van alle CBDC’s in ontwikkeling
- Na Bitcoin is ook ‘Britcoin’ in de maak: worden digitale munten geopolitieke wapens?
- Digitale euro versus Bitcoin: zoek de verschillen
(tb)