Frankrijk en Duitsland gaan elkaar in energiecrisis ondersteunen

Frankrijk en Duitsland zullen elkaar helpen om de impact van de energiecrisis, een gevolg van de invasie van Rusland in Oekraïne, op te vangen. Dat hebben de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse kanselier Olaf Scholz tijdens een telefoongesprek afgesproken.

De twee leiders kwamen daarbij overeen dat Frankrijk inspanningen zal doen om Duitsland met gasleveringen te bevoorraden. Vervolgens zou Duitsland – indien dat noodzakelijk zou blijken – elektriciteit naar zijn buurland sturen.

Europese solidariteit

“Duitsland heeft Frans gas nodig,” merkte Emmanuel Macron op in een commentaar op de overeenkomst. “Anderzijds zal Frankrijk op elektriciteitsleveringen vanuit andere Europese landen, maar vooral vanuit Duitsland, moeten kunnen rekenen.”

Macron voegde eraan toe dat de nodige maatregelen zullen worden genomen om de volgende maanden de nodige infrastructuurwerken uit te voeren zodat de noodzakelijke verbindingen voor de gastransporten naar Duitsland zouden kunnen worden gegarandeerd.

Emmanuel Macron merkte daarbij nog op dat de Franse gasleveringen Duitsland de mogelijkheden zouden kunnen bieden om zijn elektriciteitsproductie op te drijven. “Die extra voorraden zullen tijdens de piekuren de Franse elektriciteitsvoorziening op het noodzakelijke peil kunnen helpen houden”, stipte de Franse president nog aan.

De Franse president had het daarbij over een Europese solidariteit. Zowel Duitsland als Frankrijk zoeken naar oplossingen om hun gasvoorraden aan te vullen, nadat Rusland heeft beslist zijn leveringen aan de Europese markt te beperken als vergelding voor de westerse steun aan Oekraïne.

Duitsland is echter in sterkere mate van Russisch gas afhankelijk dan Frankrijk, dat het grootste deel van zijn elektriciteit in nucleaire centrales opwekt. Omdat een aantal Franse centrales met technische defecten worstelt of in onderhoud is, blijft de productie onder het verhoopte niveau.

Duitse kerncentrales

Macron merkte verder nog op dat Frankrijk voorstander was om gasvoorraden op Europees vlak aan te kopen in plaats van die transacties op nationaal niveau te regelen. Hij riep tevens de Europese Unie op maatregelen te nemen die limieten op de energieprijzen zouden kunnen introduceren.

De Franse president gaf daarbij aan dat de Europese autoriteiten actie moeten ondernemen om speculatie rond energieprijzen tegen te gaan. Hij pleitte verder om de elektriciteitsprijzen van de gastarieven te scheiden. 

In Duitsland heeft Robert Habeck, minister van Economische Zaken, inmiddels aangekondigd dat twee kernreactoren langer operationeel zullen blijven dan oorspronkelijk was voorzien. Gepland was dat Duitsland eind dit jaar zijn laatste drie kerncentrales zou sluiten.

De centrale van RWE in Emsland wordt inderdaad eind december stilgelegd, maar de laatste reactoren van de centrales van Isar en Neckarwestheim blijven tot april volgend jaar operationeel. Deze reactoren worden respectievelijk uitgebaat door Eon en EnBV en hebben elk een capaciteit van 1.400 megawatt.

“De extra capaciteit moet Duitsland helpen om tijdens de winter eventuele energietekorten te helpen bekampen”, voerde minister Habeck aan.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.