Frankrijk en Australië strijken de plooien glad om Oekraïne te helpen

De westerse landen hebben afgesproken om samen een productielijn voor munitie op te zetten voor Oekraïne, na een diepe bilaterale crisis sinds 2021.

Waarom is dit belangrijk?

Oekraïne blijft Rusland bekampen om de invasie een halt toe te roepen en zijn grondgebied te heroveren. Kyiv rekent daarvoor op Westerse steun en wapenleveringen om de oorlog te kunnen verderzetten. Artilleriegranaten, voornamelijk 155mm granaten, zijn een van de grootste noden van het Oekraïense leger om in te zetten tegen de Russische invasiemacht.

In het nieuws: Australië en Frankrijk kondigen nu een nieuwe continue levering aan.

  • Beide landen sloten daarom afgelopen week een samenwerkingsakkoord voor de productie en levering van deze granaten voor Oekraïne. Dat meldt het persagentschap Reuters. Duizenden stuks zouden al in het eerste kwartaal van dit jaar van de band moeten rollen. Verschillende soorten artilleriegeschut kunnen de 155mm granaten afschieten, zoals de Franse CAESAR, de Amerikaanse M777 en de Duitse Panzerhaubitze 2000. De Franse minister van Defensie Sebastien Lecornu en zijn Australische evenknie Richard Marles kwamen dat overeen.
    • Australië zal instaan voor de levering van het buskruit en Frankrijk zorgt voor de productie.
  • “Onze wapenindustrie moet sneller produceren door de kosten te beperken en voorraden in te zetten”, zei de Franse minister Lecornu. Door samen te werken voor deze levering zou dit de budgettaire inspanning beperken en ook de wapenvoorraad van de eigen legers niet raken. Op deze wijze zouden de twee landen een aanhoudende stroom van grote hoeveelheid artilleriegranaten naar Oekraïne kunnen in stand houden.o

Duikbotendispuut

Tussen de lijnen: De overeenkomst komt wat als een verrassing, aangezien Frankrijk en Australië in een heftig dispuut waren geraakt.

  • Die laatstgenoemde sloot namelijk in 2021 het veiligheidspact AUKUS met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Frankrijk en Australië hadden echter al een overeenkomst waarbij Frankrijk duikboten zou bouwen en leveren aan Australië, maar door in dat veiligheidspact te stappen schortte Australië dat inkoopcontract op. In dat contract was er sprake van twaalf Franse onderzeeërs ter waarde van 56 miljard euro.
    • Frans president Emmanuel Macron reageerde furieus. Het dispuut zorgde voor een diepe crisis in de bilaterale relatie. Ook tussen Frankrijk en de VS boterde het even minder goed.
  • Het was nu voor het eerst sinds dat dispuut losbarstte dat er op zo’n hoog niveau nog een ontmoeting plaatsvond. De diplomatieke betrekkingen lijken weer aan de beterhand te zijn sinds de Australische premier Anthony Albanese vorig jaar aan de macht kwam.
  • Parijs ziet ook een grotere rol voor zichzelf in de Indo-Pacifische regio weggelegd om er te helpen op geopolitiek vlak en besloot dus om van zijn kant de bladzijde om te slaan en weer in te zetten op een dynamischere samenwerking met Australië.
    • Frankrijk bezit ook overzeese gebieden in de Stille en Indische Oceaan. Met zevenduizend troepen gestationeerd in de regio beschouwt het zichzelf als een Indo-Pacifische macht. Daarbij sloot Frankrijk meerdere wapendeals en defensiepacten met andere regionale machten.
  • Australisch minister Marles verkondigde dat Australië geen nieuwe conventionele onderzeeërs wenst tot de VS de nucleair aangedreven duikboten levert. Frankrijk had nochtans gehoopt dat er misschien in de tussenperiode een nieuw akkoord gesloten kon worden.
  • Het partnerschap tussen Frankrijk en Australië ging van start in 2016 als een hoeksteen voor het Franse Indo-Pacifisch beleid. Sinds het duikbotendispuut verbond Frankrijk zichzelf steviger aan India, Vietnam en Japan.

(kg)

Meer