Fox ontslaat de 2 medewerkers die de staat Arizona op verkiezingsavond vroeg en correct aan Biden toewezen

Twee medewerkers van de Amerikaanse nieuwszender Fox News, die op 3 november verantwoordelijk waren voor de ‘Decision Desk’ van verkiezingsuitslagen, zijn ontslagen. De reden? Ze hadden vroeg op de avond de staat Arizona correct aan Joe Biden toegewezen. Dat zette Biden meteen op pad naar de eindoverwinning en het presidentschap. Andere zenders zouden nog dagen wachten vooraleer Arizona in de kolom van Biden te zetten.

Bill Sammon, de senior vicepresident van het Fox News Channel, gaat zogezegd met pensioen. Ook de in de VS door iedereen gerespecteerde politieke redacteur Chris Stirewalt moet de baan ruimen.

Fox verpakte het nieuws van het afscheid van voormeld duo in een bericht over een bredere ontslagronde. Daarbij moeten zo’n 20 mensen weg. Toch wordt duidelijk dat het duo de prijs betaalt voor het correct voorspellen van de verkiezingsuitslag in Arizona.

Team Trump was niet te spreken over de beslissing om Arizona zo vroeg al aan Biden toe te wijzen. Dat gebeurde op verkiezingsavond rond 23 uur 20, ondanks dat toen amper 73 procent van de stemmen geteld waren.

Arnon Mishkin, de man die op onderstaande video de ‘call’ van Fox verdedigt, is een onderaannemer van Fox. Hij handelde op orders van Sammon.

‘Fox Decision Desk verhinderde overwinningsspeech Trump’

Volgens insiders had Trump voor die avond een overwinningsspeech voorbereid. De beslissing van de Fox Decision Desk gooide echter roet in het eten. In de daaropvolgende dagen zouden massa’s Trumpsupporters overstappen naar uiterst rechtse netwerken als Newsmax en OAN. Die bleven de leugens die Trump over de uitslag bleef verspreidden, voor waarheid aannemen.

In een opiniestuk dat donderdag in de Los Angeles Times verscheen, schrijft Chris Stirewalt dat hij na de toewijzing van Arizona aan Biden met de dood bedreigd werd. Een meute Trumpsupporters, die het niet namen dat hun verwachtingen niet werden bevestigd, toonde zich van zijn ware kant.

Fox-eigenaar en medestichter Rupert Murdoch zou mee aan de basis van het ontslag van beide liggen. Door Arizona zo vroeg aan Biden toe te wijzen ‘zou zijn zender vermoedens hebben bevestigd als zou Fox zich tegen de president beginnen te keren’. Zelfs indien Fox’ voorspelling uiteindelijk juist bleek, vond Murdoch volgens ingewijden dat de zender ‘de ganse zaak amateuristisch had aangepakt’.

Sinds de verkiezingen heeft Fox zijn programmatie verder aangepast en worden in de avonduren nog meer opiniemakers aan het woord gelaten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20