Fox News en Dominion: nog een schandaal van astronomische omvang

Fox News en Dominion: nog een schandaal van astronomische omvang
Rupert Murdoch, de oprichter van News Corp., het bedrijf dat onder ander Fox News bezit. (Foto: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images.

In Los Angeles moet de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch (91) vandaag en morgen onder ede getuigen in de ‘Dominion’-zaak.

Waarom is dit belangrijk?

Dominion Voting Systems, een Amerikaanse producent van verkiezingsregistratiesystemen, legde klacht neer tegen een reeks Amerikaanse nieuwsorganisaties. Het bedrijf werd na de presidentsverkiezingen van 2020 het slachtoffer van ongegronde beschuldigingen van kiesfraude. De schadevergoedingen die worden geëist kunnen - indien toegekend - enkele van deze nieuwsorganisaties ten gronde richten.

Wie is Rupert Murdoch?

  • Murdochs News Corp. bezit naast tientallen Australische titels ook The Times of Londen, The Wall Street Journal, Fox News, maar vooral tabloids als The Sun en The New York Post.
  • In 2011 zag Murdoch zich verplicht  de zondagskrant News of the World uit de handel te halen, ondanks dat er wekelijks nog 2,5 miljoen exemplaren van werden verkocht.
  • De roddelkrant vormde de spil in een schandaal van astronomische omvang. Medewerkers van de krant zouden ten minste 7.000 publieke figuren, beroemdheden en politici hebben afgeluisterd om smeuïge verhalen te kunnen brengen.
  • News Corp. staat erom bekend graag buiten de algemeen aanvaarde normen te opereren.
    • De term ‘chequeboekjournalistiek’ – waarbij mensen betaald worden om schandalen en lasterlijke informatie te onthullen – loopt als een rode draad door Murdochs mediarijk.

Wie is Dominion Voting Systems?

De Dominion-zaak werd aangespannen door Dominion Voting Systems, een Amerikaanse producent van verkiezingsregistratiesystemen.

  • Dominion Voting Systems begon een proces wegens laster tegen Fox News en Fox Corp, het moederbedrijf, nadat een reeks presentatoren en gasten van Fox tot 30 keer toe valse beweringen bleven promoten.  
  • Fox bleef herhalen in de maanden na de presidentsverkiezingen van 2020 dat stemmen bestemd voor toenmalig president Donald Trump door Dominion-apparatuur naar het Biden-kamp zouden zijn afgeleid.
    • Nooit werd daarvoor ook maar één bewijs aangedragen.
    • Dominion eist nu 1,6 miljard dollar schadevergoeding van Fox omdat “via de desinformatiecampagne meer dan 1 miljard mensen misleid werden en Dominions reputatie onherstelbare schade opliep”.
  • Gelijkaardige rechtszaken lopen ook tegen de zenders Newsmax en One America News Network (OANN).

Wat zegt Fox News?

De invloed van Fox News op de Amerikaanse samenleving kan onmogelijk worden overschat. Fox is al decennialang Amerika’s meest bekeken kabelzender. De conservatieve zender blinkt uit in het zaaien van angst, razernij en verdeeldheid. Op goed twee decennia tijd spreekt half Amerika de taal die ze dag na dag op Fox te horen krijgen.

  • Fox zegt dat het in de ‘zaak Dominion’ verslag deed van “een inherent nieuwswaardige bewering van inherent nieuwswaardige bronnen”, namelijk een zittende president en zijn campagnemedewerkers.
    • Het netwerk beweert dat de rechtszaak een aantasting is van de vrijheid van meningsuiting.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.