Fox News, eigendom van Rupert Murdoch, was ooit de spreekbuis van Donald Trump, maar het tv-bedrijf struikelt nu over zijn politieke opportunisme. Dat de belangrijkste opiniemakers van de zender zich na de verkiezing van Joe Biden tegen Dominion – een Canadese fabrikant van verkiezingsapparatuur – keerden en hen van het vervalsen van stemmen beschuldigden is één zaak. Dat ze onderling in privé-tekstberichten exact het tegenovergestelde beweerden, dreigt de Murdoch-geldmachine duur te staan komen.
“Een totaal misprijzen voor de waarheid.” Enige uitzondering op Amerikaanse wet op vrijmeningsuiting dreigt Fox News duur te staan te komen

Waarom is dit belangrijk?
Ondanks dat het Eerste Amendement van de Grondwet van de Verenigde Staten Amerikanen de garantie geeft om zowat alles te zeggen dat in hen opkomt, maakt de wet daarop één uitzondering. Men mag geen dingen zeggen ‘met een totaal misprijzen voor de waarheid’ (‘a reckless disregard for the truth‘). Daarmee worden verdachtmakingen bedoeld die zo ernstig zijn dat ze geverifieerd moeten worden. Iets wat in dit dossier nooit is gebeurd.Winstmaximalisatie gaat boven de waarheid
De essentie. De opiniemakers van de zender, die in rechts Amerika een cultstatus genieten, verspreidden zonder verpinken onwaarheden over de verkiezingsuitslag. Dat om Trump en zijn aanhangers te plezieren.
- Maar, blijkt nu, hun missie was om de kijkcijfers en winst te maximaliseren, niet om de waarheid te dienen.
- Interne tekstberichten en e-mails kwamen aan het licht tijdens een juridisch geschil tussen de omroep en Dominion. Die laten zien dat zowel de managers als het triumviraat van opiniemakers (Tucker Carlson/Laura Ingraham/Sean Hannity) nooit twijfelden aan de verkiezingsuitslag.
- Tucker Carlson schreef kort na de verkiezingen al dat Sidney Powell loog. Zij was Trumps advocaat en sprak over verkiezingsfraude.

Beven en knielen voor de Oppergod Trump
Waarom liegen? Toen Fox News Joe Biden uitriep tot winnaar van de verkiezingen, riep Donald Trump op tot een boycot van de zender. Dat veroorzaakte paniek in de directiekamer.
- De zender koos er toen bewust voor om de waarheid niet te vertellen en de Democraten te beschuldigen van verkiezingsfraude.
- Carlson stookte in de uitzending ook twijfel over de gebruikte Dominion-stemmachines en steunde het verhaal van Trump over verkiezingsfraude.
- Toen Fox-verslaggeefster Jacqui Heinrich zei dat er geen bewijs was van geknoei, vroeg Carlson om haar ontslag. Omdat de aandelenkoersen van het bedrijf kelderden.
- Hannity schreef aan Carlson en Ingraham dat de 25 jaar die het had gekost om een merk op te bouwen “in één week en één debat was vernietigd”.
Murdoch, de koning van de chequeboekjournalistiek
Uiteindelijk droeg Rupert Murdoch zijn medewerkers op om rechtse conservatieve rivaliserende kanalen, zoals Newsmax, in de gaten te houden. Opdat Trump niet meer van streek zou worden gemaakt.
- Een reeks van Murdochs publicaties staat erom bekend eender wat te vertellen om kranten te verkopen en kijkers te lokken.
- De term ‘chequeboekjournalistiek’ – waarbij mensen betaald worden om schandalen en lasterlijke informatie te onthullen – loopt als een rode draad door Murdochs mediarijk.
- In 2011 zag Murdoch zich verplicht de zondagskrant News of the World uit de handel te halen. Dat ondanks dat er wekelijks nog 2,5 miljoen exemplaren van werden verkocht.
- De roddelkrant vormde de spil in een schandaal van astronomische omvang. Medewerkers van de krant zouden ten minste 7.000 publieke figuren, beroemdheden en politici hebben afgeluisterd. Enkel en alleen om smeuïge verhalen te kunnen brengen.
1,6 miljard dollar schadevergoeding
Wat nu? In april gaat het proces van Dominion tegen Fox van start.
- Fox zegt dat het in de ‘zaak Dominion’ verslag deed van “een inherent nieuwswaardige bewering van inherent nieuwswaardige bronnen”, namelijk een zittende president en zijn campagnemedewerkers.
- Het netwerk beweert dat de rechtszaak een aantasting is van de vrijheid van meningsuiting.
- De inzet? 1,6 miljard dollar schadevergoeding.
- De kansen van Dominion? In oktober vorig jaar werd de samenzweringstheoreticus Alex Jones veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 965 miljoen dollar.
- Volgens Jones was de schietpartij op Sandy Hook een hoax, opgezet door acteurs die door de overheid waren ingehuurd, met als doel de Amerikaanse wapenwetten te verstrengen. Bij die schietpartij stierven 20 kleuters en 6 volwassenen.
(as)