Fout geparkeerde e-scooters zijn ‘big business’

Elektrische scooters hebben het beeld van de moderne metropool op korte termijn sterk veranderd. Consumenten maken van het vervoermiddel immers graag gebruik om zich door de stad te verplaatsen. Bijkomend voordeel is dat de scooters op elke mogelijke locatie kunnen worden achtergelaten. De verdelers werken immers samen met een aantal collecteurs, die de vervoermiddelen overal in de stad ophalen en tegen een vergoeding weer naar een stalplaats terugbrengen.

Op die manier is met de recuperatie van achtergelaten scooters een nieuwe economische activiteit geboren. In de Amerikaanse San Diego dreigt het echter helemaal uit de hand te lopen.

Wetgeving

Het succes van de elektrische scooters is zo snel gegaan dat vele overheden geen kans hebben gezien om een gepaste wetgeving te voorzien. “Jongeren houden van het leven in een vibrerende stad,” zegt Erik Caldwell, mobiliteitsambtenaar bij het stadsbestuur van San Diego. “Ze willen daarbij ook toegang tot een dynamische keuze aan mobiliteitsoplossingen. Niet iedereen is daar echter even gelukkig mee.”

“Vooral handelaars en lokale residenten klagen over onbeheerde scooters die overal rondslingeren en vaak tegen gevels en uitstalramen zijn achtergelaten. Om die problemen aan te pakken hebben vele verhuurders dan ook een aantal personen ingehuurd om de vervoermiddelen overal in de stad te gaan recupereren.”

“De activiteit heeft in San Diego echter ook de interesse gewekt van een aantal zogenaamde repo-men,” zegt de Amerikaanse krant New York Times. “Deze personen zijn gespecialiseerd in de recuperatie van onder meer auto’s waarvan de bezitter zijn afbetalingen niet langer kan voldoen.”

“In San Diego waren de repo-men John Heinkel en Dan Borelli van oordeel dat de recuperatie van de scooters een lucratief alternatief zou kunnen zijn. Daarvoor hebben ze het bedrijf ScootScoop opgericht. De onderneming stelde vervolgens aan de lokale handelaars voor om storende scooters door medewerkers van ScootScoop te laten weghalen.”

Raid

“Alle opgehaalde scooters kwamen echter in een opslagdepot van ScootScoop terecht,” aldus nog de krant. “Heinkel en Borelli namen daarop contact op met de verhuurders, aan wie een vergoeding werd gevraagd om de vervoermiddelen weer vrij te geven.”

“ScootScoop vraagt per opgehaalde scooter echter een vergoeding van 50 dollar, aangevuld met 2 dollar stalgeld voor elke dat dat een exemplaar in het opslagdepot bewaard werd. ScootScoop zegt inmiddels met 250 lokale handelaars en hotels een overeenkomst te hebben gesloten. In totaal zou het bedrijf al meer dan 12.500 scooters hebben opgehaald.”

In eerste instantie gingen de verhuurders van de scooters op de eisen van ScootScoop in. Vorig jaar zou verhuurder Bird een bedrag van 40.000 dollar hebben betaald om achttienhonderd scooters te kunnen recupereren. Uiteindelijk beslisten de verhuurders echter stappen te ondernemen om aan de activiteiten van ScootScoop een einde te maken.

In maart dit jaar legden de verhuurders Bird en Lime tegen Heinkel en Borelli klacht neer. Volgens de verhuurders had ScootScoop zich de vervoermiddelen illegaal toegeëigend. Lime bestempelde Borelli en Heinkel als opportunistische zakenlui die de straten van de stad afschuimen om scooters te stelen.

Inmiddels heeft ScootScoop op zijn beurt tegen de verhuurders klacht neergelegd. Het opslagdepot zou het mikpunt geweest van een gewelddadige raid. Een groep individuen zou gepoogd hebben om het magazijn leeg te halen.

Volgens ScootScoop zou de opdracht van de raid door de verhuurders van de scooters zijn gegeven. De lokale politie heeft een proces-verbaal opgesteld. “Er zijn echter geen verdachten geïdentificeerd,” aldus een woordvoerder van de politie.

ScootScoop zegt verder nog door de overheden van andere steden te zijn gecontacteerd om de overlast van de scooters te helpen onder controle te houden.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.