Vooruit en Groen hebben allebei de deur opengezet voor een samenwerking met Team Fouad Ahidar (TFA). Dat blijkt nadat Ahidar donderdag een gesprek had met Groen. Daarmee kan Fouad Ahidar in principe verder bouwen aan een coalitie tussen TFA, Groen en Vooruit.
Key takeaways
- Zowel Groen als Vooruit zouden met Team Fouad Ahidar in zee willen. Daarmee kan Ahidar zijn plan uitvoeren.
- Inhoudelijk blijven er wel verschillen, bijvoorbeeld rond mobiliteit.
- De MR zal Ahidar in de regering niet fijn vinden, maar ze kunnen er weinig tegen doen.
In het nieuws: Na een “constructief gesprek” met Groen lijkt de conclusie voor de hand te liggen.
- Fouad Ahidar sprak donderdag met Elke Van den Brandt (Groen) over de te vormen Brusselse regering. Volgens hem verliep dat gesprek “constructief”.
- En wat nog beter voor Ahidar is, is dat “na onze gesprekken met Groen en Vooruit zijn we verheugd te vernemen dat er geen veto tegen ons is”, zo verklaarde hij. Vooral voor Vooruit is dat een omwenteling. Lijsttrekker Ans Persoons (Vooruit) had eerder nog harde kritiek op Ahidar en diens kiescampagne gegeven. Fouad Ahidar was uit de partij gestapt, onder meer doordat de partij het verbod op onverdoofd slachten steunde en door de racistische uitspraken van voorzitter Conner Rousseau (Vooruit). Gaandeweg leek Vooruit echter het verleden achter zich te laten.
- Dinsdag was Persoons heel duidelijk: “We moeten constructief zijn, iedereen zal over zijn schaduw moeten stappen”. Ze herhaalde wel dat de partij de voorkeur gaf aan een coalitie met Groen, Open Vld en cd&v.
- Over regeringsdeelname van Groen waren twijfels gerezen. Van den Brandt had haar formatie-opdracht stopgezet nadat de Franstalige partijen openlijk uitstel vroegen van de verstrenging van de lage-emissiezone. Daarna gaf Groen aan voorlopig niet te willen praten met MR, die het hardst de aanval had ingezet. In hoeverre dat Groen weer is bijgedraaid, dat zal de komende weken moeten blijken.
- Fouad Ahidar is in elk geval opgelucht. “Dit is een stap in de goede richting om vooruitgang te boeken in de vorming van een Brusselse regering. De stilstand heeft te lang geduurd”, verklaarde hij. Ahidar ergerde zich eerder aan de formatiepoging van Van den Brandt, die TFA niet als mogelijke piste zag.
Ahidar ziet inhoudelijke tegenstellingen
Opgemerkt: Tegelijk ziet Ahidar wel nog inhoudelijke tegenstellingen opduiken.
- Ahidar wijst er wel op dat er nog tegenstellingen zijn tussen zijn partij, Groen en Vooruit. Zo wil TFA het circulatieplan Good Move van Van den Brandt herbekijken. Ook over de verstrenging van de LEZ-zone zit Team Fouad Ahidar op dezelfde lijn als de Franstaligen. En dan is er nog het verbod op onverdoofd slachten, waar Ahidar geen voorstander van is.
- Vooruit, Groen en TFA hebben samen net een meerderheid van 9 zetels. Fouad Ahidar bepleitte al lang dat dit genoeg is voor een werkbare Nederlandstalige coalitie. De inhoudelijke verschillen komen dan later wel, vindt hij. “We kunnen ons echter geen tijdverlies meer permitteren. De besprekingen worden de komende dagen voortgezet om een akkoord te bereiken met alle partners die begaan zijn met de toekomst van de Brusselaars”.
Franstaligen hebben weinig invloed
Om te volgen: MR en Les Engagés zullen bijgevolg not amused zijn als Ahidar een meerderheid maakt.
- Door de standpunten die TFA inneemt over onverdoofd slachten en de hoofddoek in de samenleving stelden zowel MR als Les Engagés een veto. Zij willen niet samenwerken met Ahidar. MR-lijsttrekker David Leisterh spoorde Van den Brandt aan om zelf de formatie weer in de hand te nemen en terug te gaan naar een coalitie met vier partijen. Hij ziet liever een meerderheid met Groen, Vooruit, Open Vld en N-VA.
- Tegelijk heeft Leisterh weinig invloed: de Nederlandstaligen en de Franstaligen mogen elk apart naar een meerderheid zoeken, merkt ook De Standaard op. Dat wil zeggen dat als de Nederlandstalige taalgroep toch met TFA in zee gaat, Leisterh verplicht is om met Ahidar samen te werken. Ook hij zal dan “over zijn schaduw heen moeten stappen”, zoals Persoons aanhaalde.
- Vooral omdat Leisterh meermaals aanhaalde dat er snel een Nederlandstalige meerderheid moest komen, zou het nogal hypocriet aanvoelen mocht hij nu klagen over de vorming en samenstelling van die meerderheid.
- Woensdag ging Ahidar ook langs bij de Brusselse cd&v. Het is onduidelijk wat daar precies besproken is. Kopstuk Benjamin Dalle (cd&v) heeft herhaaldelijk aangegeven niet in de regering te willen stappen. Bovendien lijkt het er sterk op dat Ahidar zelf weinig rekening houdt met alternatieve pistes, nu zijn droomcoalitie plots werkelijkheid kan worden.