‘Forse prijsdalingen voor slecht geïsoleerde woningen in zicht’

Eigenaars van oude woningen zullen het moeilijker krijgen om hun pand aan de gewenste prijs te verkopen, voorspelt KBC-econoom Johan Van Gompel.

De almaar strengere overheidsvereisten op het vlak van duurzaamheid – denk aan de EPC-score op het energieprestatiecertificaat -zullen een grote impact hebben op de prijzen op de Belgische vastgoedmarkt. Dat voorziet KBC-econoom Johan Van Gompel in het jaarlijkse trendsonderzoek van de bank. Volgens de expert bereikt de Belgische vastgoedmarkt een kantelpunt. ‘Er zal een wijdere kloof ontstaan tussen de prijsontwikkeling en de verkoopsnelheid van duurzame woningen en die van niet-duurzame.’

‘Bestaande, niet-langer gegeerde, woningen met een slechte duurzaamheidsscore kunnen een (forse) prijsdaling kennen, omdat de verplichte investeringen voor energiezuinigheid op de verkoopprijs zullen wegen’, verwacht hij. ‘Nieuwe of goed gerenoveerde woningen die voldoen aan de vereisten zullen hun waarde beter behouden en bij een verkoop hogere prijzen halen.’

Prijsonderhandelingen

Met de energieprestaties van Belgische woningen is het vandaag pover gesteld, omdat ze in veel gevallen slecht geïsoleerd zijn. In Vlaanderen is ruim driekwart van de gebouwen gebouwd vóór 1980. ‘Kandidaat-kopers zullen de kosten van de vereiste investeringen meenemen in de onderhandelingen om de prijs te doen zakken’, verwacht Van Gompel.

Kandidaat-kopers zullen kosten van duurzaamheidsinvesteringen meenemen in onderhandelingen om prijs te doen zakken

Johan Van Gompel, senior economist KBC

‘De mate waarin de verwachte effecten zullen spelen blijft, toegegeven, onzeker’, zegt de econoom, maar hij wijst erop dat zowel internationaal als Vlaams onderzoek bevestigen dat zwakke duurzaamheidsscores een grote negatieve prijsimpact hebben.

Zo blijkt uit onderzoek door de KU Leuven dat woonhuizen met een EPC-score tussen 100 en 199 (energiezuinig) worden verkocht aan een prijs die gemiddeld 11 procent hoger ligt dan een vergelijkbaar maar slecht geïsoleerd huis met een score tussen 400 en 499. De duurzame woonhuizen worden bovendien gemiddeld 25 procent sneller verkocht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20