De partijvoorzitters van de N-VA, cd&v, Vooruit, MR en Les Engagés gaan zaterdag voor het eerst onderhandelen over een mogelijke toekomstige staatshervorming. Dat onderwerp ligt uiteraard gevoelig omdat er langs Franstalige zijde minder vraag is naar zo’n grote hervorming.
Key Takeaways
- Voor het eerst tijdens deze regeringsonderhandelingen zullen de partijvoorzitters het komend weekend hebben over het institutionele en een hervorming van de staatsstructuren.
- Het is onduidelijk hoe vergaand de voorstellen van formateur De Wever zullen zijn. Sowieso lijkt een grote staatshervorming tijdens de volgende legislatuur onmogelijk.
- De deadline voor de federale onderhandelaars ligt nog steeds op 31 januari.
Na twee dagen over pensioenen begin deze week, werd er woensdag een dag pauze gehouden. Vervolgens zijn vandaag – donderdag – de gesprekken hervat met thema’s zoals gezondheidszorg, migratie en energie. Die gesprekken gaan ook vrijdag verder, terwijl formateur De Wever verder werkt aan zijn nieuwe supernota.
Staatshervorming?
Zaterdag wordt er dan weer een delicater thema op tafel gesmeten. Bart De Wever wil het dan namelijk hebben over een staatshervorming. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Het is de allereerste keer dat dat onderwerp ter sprake komt bij de onderhandelaars van Arizona.
Dat De Wever dat onderwerp nu juist op tafel gooit, is opvallend. Hoewel het woord ‘staatshervorming’ lang ongenoemd bleef binnen Arizona, liet de formateur het afgelopen weekend wel vallen tijdens de nieuwjaarsreceptie van de N-VA. Daar had hij het ook over “meer autonomie voor Vlaanderen”. Die uitspraken waren ook nodig om de fanatieke kant van de Vlaams-nationalisten te sussen, nadat er kritiek was ontstaan op hun voorzitter.
Prévot en Bouchez
Die uitspraken van De Wever vielen wel niet meteen in goede aarde bij Maxime Prévot (Les Engagés) en Georges-Louis Bouchez (MR), de Waalse partijvoorzitters aan de onderhandelingstafel bij Arizona. Zij noemden beiden een staatshervorming “geen prioriteit” voor de volgende regering.
Volgens Bouchez is het belangrijk om eerste te saneren. Dat zei hij in De Zevende Dag. “Ik denk dat we institutioneel dingen kunnen aanpakken, zonder communautaire dingen te doen. We moeten naar een staat die efficiënter functioneert. We moeten het aantal verkozenen en structuren verminderen. In Wallonië zullen we het provinciale politieke niveau opheffen en het aantal ministers en kabinetsleden beperken. Dat moeten we voor het hele land doen”, laat Bouchez wel ruimte.
Het valt dan ook af te wachten welke voorstellen Bart De Wever komend weekend op tafel gooit bij zijn collega-onderhandelaars en hoe die zullen ontvangen worden. Voor een grote staatshervorming is sowieso een tweederdemeerderheid nodig en die heeft Arizona niet.